Apa sebenarnya yang berlaku dalam “Kes penculikan” Malaysia baru-baru ini? (VIDEO)

Apa sebenarnya yang berlaku dalam penipuan penculikan Malaysia baru-baru ini? (VIDEO)

KUALA LUMPUR, 1 Okt — Apa yang pada mulanya dianggap sebagai cubaan penculikan yang kurang ajar di luar sebuah sekolah di Ipoh, Perak, kemudiannya menjadi satu penipuan, dan telah mencetuskan beberapa dakwaan lain yang turut disangkal oleh polis.

Antara berita-berita “penculikan” yang viral baru-baru ini adalah seperti:

Gua Musang, Kelantan

Apa yang di viralkan: Dua pelajar sekolah rendah di SK Sri Wangi nyaris terlepas daripada diculik dalam kejadian berasingan pada 19 dan 20 September, kononnya selepas menolak cubaan menarik mereka menaiki Perodua Myvi ketika mereka meninggalkan kelas agama.

Apa yang berlaku sebenarnya: Ketua Polis Kelantan Datuk Muhamad Zaki Harun berkata pegawai yang menyiasat dakwaan itu mendapati individu yang dituduh cubaan penculikan itu berada di sekolah atas alasan yang munasabah. Jelasnya, dalam kes serupa di Kuala Krai, orang yang disyaki itu ternyata seorang pekerja yang membuat kutipan bulanan untuk syarikatnya.

Ipoh, Perak

Apa yang di viralkan: Seorang pelajar berusia lapan tahun dari SK Pengkalan di Ipoh, Perak, nyaris diculik dalam satu kejadian pada 23 September. Dakwaan itu dibuat dalam video yang menunjukkan sebuah van panel putih, yang menjadi tular sejurus selepas ia disiarkan dalam talian.

Sebahagian daripada mereka yang berkongsi semula video itu juga mendakwa kanak-kanak diculik kononnya untuk pengambilan organ.

Apa yang berlaku sebenarnya: Menurut ketua polis Perak Datuk Yusri Hassan Basri, pelajar itu memberitahu penyiasat dia memalsukan kejadian itu untuk mencuba dan mengetahui apa yang akan berlaku dalam situasi penculikan sebenar. Pelajar itu mengaku mencipta idea itu selepas menonton video bertema serupa yang ditemuinya di TikTok, WhatsApp dan Telegram.

Lihat Juga :   Memperkenalkan Instagram Reels

Polis turut mengesan van panel putih yang ditunjukkan dalam video itu dan mendapati ia adalah kenderaan untuk pengangkutan pekerja.

Secara berasingan, Ketua Komunikasi Korporat Bukit Aman ACP A. Skandaguru juga berkata tuntutan pengambilan organ bermula sejak 2017 dan sedang dikongsi semula berikutan kejadian itu.

Temerloh, Pahang

Apa yang di viralkan: Pada 28 September, seorang wanita mendakwa di Facebook bahawa seorang yang tidak dikenali telah muncul di luar rumahnya dalam kenderaan yang berwarna gelap dan cuba menculik anak-anaknya.

Apa yang berlaku sebenarnya: Polis yang bertindak balas terhadap amaran mendapati tertuduh telah pergi ke rumah jiran untuk menghantar dan menukar dapur gas di sana. Wanita yang membuat tuntutan itu kemudian meminta maaf.

Pasir Gudang, Johor

Apa yang di viralkan: Pengguna Internet yang berkongsi video dalam talian mendakwa ia menunjukkan seorang pelajar di sebuah sekolah yang tidak dinamakan di Johor melarikan diri daripada bakal penculik.

Apa yang berlaku sebenarnya: Polis yang menyiasat video itu mendapati ia adalah daripada kejadian 17 Mei di mana seorang lelaki tidak stabil mental melarikan pelajar di Taman Scientex, Pasir Gudang, pada 12 Mei. Ketua Polis Johor Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata tiada cubaan penculikan.

Gombak, Selangor

Apa yang di viralkan: Polis Gombak menerima tiga laporan berasingan pada 30 September daripada ibu bapa yang mengatakan anak mereka — dua sembilan tahun dan tujuh tahun — memberitahu mereka hampir diculik di luar sekolah rendah mereka oleh lelaki tidak dikenali.

Lihat Juga :   Kementerian Alam Sekitar menawarkan rebat RM100k ke atas mesin basuh di Shopee untuk menjimatkan air

Apa yang berlaku sebenarnya: Polis menyiasat laporan menemu bual saksi yang hadir semasa kejadian yang didakwa berlaku — termasuk anggota keselamatan dan warden — dan meneliti rakaman pengawasan dari sekolah terbabit, dan membuat kesimpulan bahawa tiada bukti sebarang percubaan penculikan seperti yang didakwa.

Selepas setiap kejadian itu, polis menggesa orang ramai supaya tidak menyebarkan video dan dakwaan sebelum mengesahkan fakta, kerana tindakan itu boleh menyebabkan kebimbangan atau panik yang tidak perlu.

Walau bagaimanapun, ini tidak menghalang lebih banyak dakwaan ini daripada berkembang dalam talian.

Khalil Majeed, editor urusan di Faqcheck Lab, berkata tindakan terbaik apabila seseorang bimbang tetapi tidak pasti tentang maklumat dalam talian adalah melaporkannya kepada pihak berkuasa dan bukannya berkongsi dalam talian.

Bagaimanapun, dia mengakui naluri untuk bertindak tergesa-gesa, terutama apabila kanak-kanak kecil boleh berisiko.

“Oleh itu, saya tidak akan sesekali menyalahkan ibu bapa dalam hal ini,” kata Khalil ketika dihubungi.

David Chak, pengasas bersama perusahaan sosial pendidikan Arus Academy, berkata adalah dinasihatkan untuk meragui maklumat yang tidak boleh disahkan menggunakan lebih daripada satu sumber, dan tidak berkongsinya jika ianya tidak sah atau betul.

Chak adalah seorang lagi yang mengakui kecenderungan untuk mengedarkan tuntutan sedemikian tanpa pengesahan kerana bimbang, berkata adalah wajar untuk berasa bimbang.

“Selain itu, sesetengah orang dipanggil penyebar maklumat salah altruistik. Mereka fikir mereka berbuat baik dengan berkongsi perkara sedemikian. Jadi, apabila anda mendapat berita itu dan ingin berkongsi dengan orang lain, cara anda merangka soalan atau kenyataan adalah penting.

Lihat Juga :   TM Unifi menawarkan internet broadband 2Gbps tidak lama lagi, tetapi berapakah kosnya?

“Sebagai contoh, tidak mengapa untuk mengatakan mungkin ada penculik di luar sana, tapi elakkan dari mengatakan perkara seperti ‘ada penculik di sini, berhati-hati, lindungi anak-anak anda‘, perkara seperti itu boleh menyebabkan orang menjadi panik,” katanya ketika dihubungi.

Sementara itu, Profesor Madya Sabariah Mohamed Salleh dari Pusat Penyelidikan Media & Komunikasi di Universiti Kebangsaan Malaysia berkata carian dalam talian asas biasanya akan menafikan banyak penipuan ini.

“Google adalah cara terbaik. Saya tahu ia kedengaran mudah dan terlalu mudah, tetapi ia adalah benar. Berhati-hati dengan mesej yang anda terima di WhatsApp juga.

“Selain itu, sentiasa bersikap skeptik. Persoalan mengapa, bersikap kritis tentang perkara yang anda terima dan tapak web yang kerap seperti FaqCheck Lab atau MyCheck. Ikuti mereka di Instagram dan platform lain, hantarkan mesej kepada mereka kerana mereka adalah orang yang menyokong dan boleh menafikan berita itu,” katanya.

Sumber : malaymail.com

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!