Apple mempatenkan skrin iPhone & iPad yang boleh mengecas AirPods

Apple mempatenkan skrin iPhone & iPad yang boleh mengecas AirPods

 

Paten baharu oleh Apple muncul di portal Pejabat Paten & Tanda Dagangan AS yang menunjukkan fungsi pengecasan pada paparan iPhone dan iPad. Ciri ini membolehkan peranti mengecas aksesori seperti AirPods melalui paparannya.

Melaporkan daripada Gizmochina (1/1), imej paten menunjukkan pengecasan tanpa wayar boleh berfungsi pada satu bahagian skrin manakala bahagian lain skrin masih boleh digunakan. Walau bagaimanapun, masih tidak diketahui sama ada kawasan pengecasan pada skrin ini akan mempunyai output skrin semasa fungsi sedang digunakan.

Butiran paten bertajuk “Pengecasan Skrin Wayarles” membayangkan kemungkinan ciri itu hanya menyokong aksesori. Oleh itu, peranti hanya boleh mengecas peranti boleh pakai seperti AirPods, Apple Watch dan Apple Pencil.

Ciri ini akan berguna dalam situasi yang tidak dijangka apabila pengguna tiba-tiba kehabisan bateri AirPods di luar rumah atau tempat yang tidak mempunyai palam dan apabila pengguna tidak mempunyai pengecas AirPods bersamanya.

Selain itu, telefon pintar Apple akan datang, iPhone 14 dilaporkan tidak akan mempunyai slot kad SIM. Peranti hanya akan menyokong kad eSIM untuk sambungan. Kad eSIM ini akan datang dengan sokongan dwi, ​​memastikan kefungsian dwi SIM.

Terdapat juga khabar angin bahawa Apple akan mengeluarkan port Lightning dari telefon pintar. Jika syarikat itu merancang untuk mengeluarkan slot kad SIM fizikal, maka itu akan menjadi satu langkah lebih jauh untuk reka bentuk yang lancar serta keupayaan kalis air yang lebih baik.

Setakat ini, semua perkara di atas hanyalah spekulasi dan khabar angin kerana belum ada pengesahan rasmi daripada Apple. Walau bagaimanapun, Apple mempunyai rekod prestasi membuat beberapa keputusan berani, jadi mungkin maklumat ini betul.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: