Baru Dirasmikan, Ini Fakta Menarik Mengenai Litar Mandalika

Litar Mandalika

 

Sirkuit Mandalika / Litar Mandalika

Presiden Joko Wododo telah meresmikan Sirkuit Mandalika, pada Jumat (12/11/2021).  Litar Mandalika adalah salah satu trek perlumbaan tercantik di dunia. Bagaimana tidak, litar ini betul-betul bersebelahan dengan pantai pasir putih di Zon Ekonomi Khas Mandalika (KEK Mandalika) di Desa Kuta, Lombok Tengah, Nusa Tenggara Barat.

Beberapa kemudahan dan sokongan di Litar Mandalika juga sudah siap. Malah, beberapa pelumba untuk menguji kelajuan dan kereta keselamatan di Litar Mandalika telah tiba di sana. Sebelum menyaksikan acara besar di litar, berikut adalah beberapa fakta menarik mengenai Litar Mandalika yang perlu kita tahu.

1. Nama Rasmi

Litar Mandalika mempunyai nama rasmi Pertamina Mandalika International Street Circuit. Penamaan litar ini dilakukan melalui Penandatanganan Perjanjian Kerjasama Penajaan (PKS) dan Pelancaran Nama Rasmi Litar Lumba Antarabangsa Mandalika di Jakarta, Khamis (07/10/2021).

2. Trek

Memetik daripada laman web rasmi WSBK, Litar Jalanan Antarabangsa Pertamina Mandalika direka sepanjang 4.3 kilometer atau 4,300 meter. Bilangan selekoh di Litar Mandalika sendiri mencecah 17, dengan 11 ke kanan dan 6 ke kiri.

3. Kapasiti

Litar Mandalika boleh memuatkan 150 ribu hingga 200 ribu orang. Semasa pandemik Covid-19, pihak pengurusan hanya menyediakan sehingga 75,000 kerusi di grandstand dan 138,000 kawasan berdiri. Namun, disebabkan ia dibina di atas kawasan seluas hampir seratus hektar, litar Mandalika mempunyai banyak kawasan lapang. Jadi, ini boleh menjadi peluang untuk membawa lebih ramai penonton pada masa hadapan.

4. Dapatkan Tiga Rekod MURI

Litar Mandalika menerima tiga rekod daripada Muzium Rekod Dunia Indonesia (MURI) iaitu pengaspalan menggunakan teknologi pemodelan maklumat bangunan (BIM) dengan volum tertinggi. Kemudian, pembinaan litar standard pertama Federation Internationale de Motorcyclisme (FIM), dan yang ketiga adalah litar sirkuit terpantas.

Lihat Juga :   Mengapa Malaysia mengimport sayur-sayuran

5. Perlumbaan Antarabangsa

Di Litar Antarabangsa Pertamina Mandalika, acara perlumbaan IATC akan diadakan pada 12-14 November dan diikuti perlumbaan WSBK pada 19-21 November.

Selain itu, Litar Mandalika juga termasuk dalam kalendar sementara MotoGP 2022. Dipetik daripada laman web rasmi MotoGP, Litar Mandalika akan menjadi venue perlumbaan GP Indonesia. Rancangannya ialah perlumbaan itu akan diadakan pada 20 Mac 2022, atau beberapa minggu selepas siri pembukaan di Qatar pada 6 Mac.

Selain dimasukkan dalam kalendar sementara, Litar Mandalika juga akan menjadi lokasi ujian pramusim MotoGP. Berdasarkan jadual yang dikeluarkan oleh MotoGP, Litar Mandalika akan menjadi lokasi ujian pramusim pada 11-13 Februari 2022.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!