Biden Arahkan Laporan Risikan Mengenai Punca Covid19 dalam Masa 90 hari

Biden orders intelligence report on Covid origins within 90 days

Rabu, Presiden Joe Biden hari ini memerintahkan agensi perisik AS untuk melaporkannya dalam masa tiga bulan mengenai adakah virus Covid-19 pertama kali muncul di China betul-betul dari sumber haiwan atau dari kesilapan makmal.

Agensi harus “melipat gandakan usaha mereka untuk mengumpulkan dan menganalisis maklumat yang dapat membawa kita mendekati kesimpulan yang pasti, dan melaporkan kembali kepada saya dalam 90 hari,” kata Biden dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh White House.

Menurut Biden, agensi kini terbagi atas dua kemungkinan sumber virus yang melanda planet ini sepanjang tahun lalu, membunuh lebih daripada 3.4 juta orang – seorang pakar mengatakan ianya bukanlah perkara yang boleh dipandang remeh.

Perintah Biden memberi isyarat peningkatan kontroversi mengenai bagaimana virus pertama kali muncul – melalui kontak haiwan di pasar di Wuhan, China, atau melalui pembebasan coronavirus dari makmal penyelidikan yang sangat selamat di kota yang sama.

Jawapannya mempunyai implikasi besar bagi China, yang mengatakan ia tidak bertanggungjawab terhadap wabak itu, dan juga politik AS, di mana teori makmal telah digunakan oleh Republikan untuk menyerang Beijing.

Biden mengatakan bahawa pada bulan Mac ia meminta laporan mengenai asal usul virus, termasuk “apakah itu muncul dari contact manusia dengan haiwan yang dijangkiti atau dari kemalangan makmal.”

“Mulai hari ini, komuniti perisik AS telah ‘menyatukan dua kemungkinan senario’ tetapi belum mencapai kesimpulan pasti mengenai persoalan ini,” katanya.

Sumber : france24.com

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!