Ciri Kecemasan SOS iPhone 14 menyelamatkan dua wanita di Kanada

SOS Kecemasan Apple melalui satelit telah tersedia sejak pelancaran siri iPhone 14. Ciri ini dijangka menjadi ciri yang boleh mengubah masa depan pengguna, terutamanya mereka yang berada dalam kecemasan di lokasi yang tidak dilindungi oleh isyarat telefon bimbit , jadi mereka masih boleh meminta bantuan.

Baru-baru ini, terdapat cerita menyelamat dramatik menggunakan ciri yang satu ini. Kisah bermula dengan kehilangan dua wanita di wilayah Kanada. Dalam keadaan yang agak kritikal, mereka berjaya meminta bantuan menggunakan teknologi Kecemasan SOS iphone mereka.

Menurut Gizmochina (30/1), kedua-dua wanita itu dalam perjalanan pulang ke rumah selepas melawat Alberta apabila mereka tersesat berhampiran McBride, sebuah perkampungan kecil di British Columbia, Kanada. Malangnya, ketika cuba mencari jalan pulang, mereka mengalami kemalangan kereta dan terkandas di kawasan tanpa isyarat telefon bimbit.

Mereka berjaya menempuh kira-kira 20 kilometer sebelum melanggar “dinding salji”, menunjukkan di mana kereta itu berhenti, dan terhenti. Kedua-dua wanita itu berada dalam keadaan yang agak terdesak. Nasib baik salah seorang daripada wanita ini mempunyai iPhone 14 dan terfikir untuk menggunakan SOS Kecemasan baharu melalui ciri satelit. Menggunakan telefon ini, mereka boleh menghantar mesej dan lokasi mereka ke pusat panggilan Apple.

Dari situ, pusat panggilan Apple menghubungi pusat panggilan “Northern900” di Kanada, yang kemudiannya mengaktifkan panggilan ke perkhidmatan kecemasan. Anggota penyelamat mengeluarkan kenderaan itu dari salji dan membantunya berpusing dan kembali ke jalan raya. Dwight Yochim, pengurus kanan British Columbia Search and Rescue berkata beliau percaya ini adalah “penggunaan pertama” ciri baharu itu di British Columbia.

“Tiada perkhidmatan selular di sana tetapi salah seorang daripada mereka kebetulan mempunyai telefon Apple baharu yang mempunyai SOS di dalamnya dan didayakan SOS dan untuk pengetahuan saya itu merupakan penggunaan pertama SOS di British Columbia. Jika mereka tidak mempunyai ini, apa yang akan berlaku akhirnya keluarga atau rakan mereka akan berkata “hey, mereka tidak muncul” jadi kawasan carian akan bermula dari mana sahaja mereka kali terakhir dilihat sehingga ke tempat mereka sepatutnya berada, dan ia boleh mencapai beberapa ratus kilometer.”

Lihat Juga :   WWDC 2023 : Worldwide Developers Conference tahunan Apple akan diadakan pada 5–9 Jun 2023.

Untuk konteks, Yochim menganggarkan bahawa pasukannya melakukan kira-kira 1,700 hingga 1,800 carian setahun. SOS kecemasan melalui satelit pada iPhone 14 boleh mengurangkan bilangannya dengan ketara.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *