Ciri Side Panel Google Chrome baru membolehkan anda mengakses Reading List dan bookmarks dengan cepat

Side Panel Google Chrome

Ciri Panel Sisi (Side Panel) baharu Google Chrome hadir sebagai sebahagian daripada ciri baru Chrome 99 dan menyediakan akses pantas kepada Reading List dan bookmarks anda. Ciri ini muncul di sebelah avatar profil anda di penjuru kanan sebelah atas. Klik pada butang memaparkan panel dua tab yang terdiri daripada “Reading List” dan “Bookmarks” Ia muncul di sebelah kanan dan kekal terbuka semasa anda bertukar antara tab yang berbeza dan melompat dari satu tapak web ke tapak web yang lain.

New-Side-Panel-Google-Chrome

Tab Reading List menunjukkan senarai halaman web dan artikel yang belum dibaca, dan terdapat butang “+” di bahagian atas yang membolehkan anda menambah halaman web semasa dengan cepat pada senarai. Memandangkan Panel Sisi mengambil sebahagian daripada harta skrin sebenar, anda mungkin tidak mahu membukanya sepanjang masa. Dalam kes itu, anda boleh menutupnya dengan mudah dengan klik pada butang “x” di penjuru kanan sebelah atas. Jika anda ingin membuang ciri sepenuhnya, anda boleh disable ciri berikut: Chrome://flags/#side-panel

Panel Sisi Chrome berbeza daripada ciri carian bar sisi Microsoft Edge yang membolehkan anda menyerlahkan perkataan atau frasa pada halaman web dan memaparkan hasil carian yang berkaitan dalam panel khusus.

Panel Sisi telah dilancarkan secara meluas pada stable channel dengan keluaran Chrome 99. Ia tersedia pada mesin Mac dan Windows saya dengan versi terkini Chrome.

Adakah anda telah menerima ciri Panel Sisi dalam Google Chrome? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.

Lihat Juga :   America Chavez, watak MCU baharu dalam Doctor Strange 2

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!