Dikuasakan oleh SD 8 Gen 1, ini adalah keupayaan photograhy Siri Galaxy S22

Semak Harga Samsung S22 di Shopee

Beberapa keupayaan fotografi Siri Samsung Galaxy S22 disokong oleh spesifikasi yang dibawakan oleh Snapdragon 8 Gen 1.

Bukan rahsia lagi bahawa Samsung sentiasa membawa versi Exynos telefon pintar utamanya ke pasaran. Bagaimanapun, ini adalah kali pertama syarikat itu membawa barisan Galaxy S22 dengan cipset Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 bagi memenuhi permintaan peminat yang mahukan chipset Qualcomm ini.

Selain daripada CPU yang kini 20% lebih pantas dan GPU 30% lebih pantas daripada model sebelumnya, chipset ini turut menyokong keupayaan fotografi premium. Terima kasih kepada Enjin AI generasi ke-7 terkini dalam set cip. Enjin AI dikatakan 4x lebih pantas dan 1.7x lebih cekap daripada pendahulunya. Peningkatan ini memberi peningkatan kepada sektor fotografi.

Malah processor kamera dalam Snapdragon 8 Gen 1 juga mempunyai AI sendiri. Jadi dia boleh fokus lebih cepat, white balance lebih tepat, aperture bagus, dan semuanya boleh adjust dengan keadaan pada masa itu. 

Selain itu, cipset ini turut didatangkan dengan  Snapdragon sight, teknologi eksklusif yang hanya tersedia dalam SD 8 Gen 1. Teknologi ini mempunyai tiga ISP yang boleh berfungsi serentak, memproses data daripada tiga sensor sekaligus. Ia menyediakan kelajuan pemprosesan data imej sehingga 3.2 piksel sesaat.

Salah satu ciri unggul kamera Siri Galaxy S22 ialah Nightography. Ia termasuk super HDR, auto framerate, dan super night resolution, jadi imej atau video yang diambil akan lebih jelas, lebih terang, fokus dan lebih tajam. Keupayaan videografi juga dilengkapi dengan OIS dan VDIS. di mana gabungan kedua-duanya boleh menghasilkan video yang lebih stabil.

Lihat Juga :   Pembersih Vakum Robot Terbaik Malaysia 2022

Sementara itu, Galaxy S22 dan S22+ dilengkapi dengan konfigurasi 3 kamera belakang yang terdiri daripada lensa lebar 50MP baharu, kanta telefoto 10MP dengan zoom optik 3x, dan ultra lebar 12MP, dengan kamera hadapan 10MP. Manakala Galaxy S22 Ultra mempunyai 4 kamera belakang termasuk lensa lebar 108MP, ultra-wide 12MP, telefoto 10MP X3, dan telefoto 10MP X10, serta kamera hadapan 40MP.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!