E-Hailing & Delivery Riders Akan Menerima Vaksin COVID-19 Pada bulan Julai

E-Hailing & Delivery Riders

Pemandu e-hailing, personel kurier, dan penghantaran makanan (e-hailing & delivery riders) akan diberi vaksin mulai bulan Julai menurut menteri penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Nasional (PICK), Khairy Jamaluddin. Perkara ini disahkan dalam menjawab soalan Abdul Halim Husin, Presiden Dewan Perniagaan Melayu Malaysia semasa melakukan mesyuarat secara maya dengan Dewan Perniagaan dan Industri Nasional Malaysia pada hari Khamis lalu.

“Kami akan menghubungi pemandu melalui e-mail dan pengendali penghantaran makanan pada bulan Julai. Kami akan mula memberi vaksin kepada rakan-rakan kami di Grab, Foodpanda dan semua syarikat lain pada bulan Julai, ”kata menteri itu. Khairy juga telah mendedahkan bahawa kementerian telah menerima banyak permohonan dari pelbagai sektor untuk dianggap sebagai barisan hadapan.

Namun, pemerintah sekarang memfokuskan diri pada sektor pengangkutan, dengan pekerja pelabuhan dan kargo diberi keutamaan untuk inokulasi mulai hari ini kerana kekurangan bekalan. PICK telah memulakan Fasa 4 pemacu imunisasi pada 16 Jun, kali ini menyasarkan barisan hadapan ekonomi.

Ia berjalan bersamaan dengan Fasa 2 dan bahkan Fasa 3 di beberapa negeri. Selain dari sektor pengangkutan, beberapa petugas lain yang telah mendapat keutamaan selama ini termasuk guru, peguam, dan pengamal media.

(Sumber: The VibesCodeBlue, Malay Mail [1][2]. Image: NST, Jin Ni / WHO.)

About Author

Lihat Juga :   Lonjakan COVID-19 melanda Tokyo, China, Thailand, Malaysia & Sydney mencatatkan kenaikan jangkitan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!