Facebook benarkan pekerja bekerja dari jarak jauh hingga akhir tahun 2020

staff facebook

Gergasi media sosial tidak mengjangkakan pejabat akan dibuka semula sebelum bulan Julai

Facebook akan membenarkan sebahagian besar pekerjanya terus bekerja dari rumah hingga akhir tahun 2020, dan syarikat itu tidak menyangka akan membuka semula kebanyakan pejabat sebelum 6 Julai, seorang jurucakap Facebook mengesahkan kepada The Verge. CNBC pertama kali melaporkan berita itu dan mengatakan CEO Mark Zuckerberg akan membuat pengumuman rasmi hari ini.

Syarikat itu mengatakan terdapat pelbagai faktor yang terlibat dalam keputusan itu, termasuk maklumat dari agensi kesihatan awam, seperti Pusat Pengawalan Penyakit dan Johns Hopkins, serta panduan pemerintah. California mula meredakan beberapa peraturan jarak sosial dalam proses bertingkat yang digariskan oleh Gov. Gavin Newsom.

Pekerja Facebook telah bekerja dari rumah sejak bulan Mac, dan syarikat itu mengatakan akan terus membayar pekerja setiap jam yang mungkin tidak dapat bekerja kerana pengurangan kakitangan, penutupan pejabat, atau jika mereka sakit.

Bulan lalu, Zuckerberg mengumumkan bahawa Facebook membatalkan acara fizikal dengan lebih daripada 50 orang hingga Jun 2021, termasuk persidangan VR Oculus Connect, yang akan berlangsung pada musim gugur ini dan kini akan menjadi acara hanya dalam talian. Walaupun pekerjaan beberapa pekerja tidak dapat dilakukan dari jarak jauh, Zuckerberg mengatakan pada bulan April, “Secara keseluruhan, kami tidak mengharapkan semua orang kembali ke pejabat kami untuk beberapa waktu.”

Keputusan Facebook untuk membenarkan kerja jarak jauh bagi kebanyakan pekerja hingga akhir tahun 2020 mungkin menjadi contoh kepada  syarikat teknologi lain dalam membantu mencegah penyebaran koronavirus baharu.

Lihat Juga :   Facebook Reels kini tersedia untuk semua pengguna dengan ciri baharu

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!