Google mengemas kini Bard dengan keluaran 2024 Bard Advanced dan model Gemini AI baharu.

gemini google

Dengan dua pengumuman penting minggu ini, Google meningkatkan usahanya dalam ruang AI. Yang pertama ialah pelancaran model AI baharu mereka, Gemini. Google mendakwa bahawa model Gemini adalah model AI “terbesar dan paling berkebolehan” mereka setakat ini, dan ia juga memuji kebolehsuaiannya.

Gemini, yang dicipta dari bawah oleh banyak pasukan Google yang bekerjasama dalam skala besar, akan datang dalam tiga saiz berbeza: Gemini Ultra, Gemini Pro dan Gemini Nano. Daripada ketiga-tiganya, Gemini Ultra ialah model terbesar dan paling berkuasa, sesuai untuk projek yang sangat rumit, manakala Gemini Pro ialah model terhebat untuk kebolehskalaan merentas pelbagai tugas. Sebaliknya, Gemini Nano lebih dioptimumkan untuk kecekapan, yang menjadikannya pilihan yang hebat untuk operasi pada peranti. Gemini mempunyai potensi untuk digunakan dalam segala-galanya daripada pusat data ke telefon pintar poket anda kerana tahap kebolehsuaiannya.

Kes penggunaan utama pertama untuk Gemini? Sememangnya, dalam alat sembang AI generatif Google sendiri, Bard. Untuk menjadi lebih tepat, Google kini menyediakan versi Gemini Pro yang diubah suai tersedia kepada semua pengguna Bard. Bard kini mampu merancang, berfikir, memahami dan kemahiran lain yang lebih canggih. Menurut Google, Gemini Pro mengalahkan GPT 3.5 OpenAI dalam enam daripada lapan penanda aras. Mereka seterusnya mengatakan bahawa dalam penilaian buta yang dijalankan oleh penilai bebas, Bard telah pun mengatasi pesaingnya untuk menjadi chatbot percuma paling popular yang tersedia.

Google turut bekerjasama dengan YouTuber dan pendidik Mark Rober untuk mempamerkan Bard berkuasa Gemini Pro baharu mereka. Rober menggunakan Bard baharu untuk membina kapal terbang kertas yang terbaik dan paling tepat yang boleh difikirkan. Semak itu di bawah:

Lihat Juga :   Ujian beta Permainan Google Play Games dibuka untuk Windows

Selain itu, Bard akan menerima Gemini Ultra juga; Google telah membayangkan Bard Advanced baharu yang akan dilancarkan pada awal tahun hadapan. Dengan bantuan kapasiti Gemini Ultra untuk memahami dan bertindak balas terhadap pelbagai bentuk data, termasuk teks, foto, audio, video dan kod, ia akan menawarkan pengalaman “AI yang canggih”. Walau bagaimanapun, Google sedang menjalankan ujian keselamatan yang menyeluruh pada Bard Advanced dan Gemini Ultra dan juga akan meletakkannya melalui program penguji yang dipercayai sebelum menawarkannya kepada orang ramai dalam usaha memastikan model ini selamat dan boleh dipercayai.

Anda boleh membaca entri blog Google tentang model AI baharu mereka, Gemini, di sini.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!