5 Idea Pendapatan Pasif (Passive Income) Jana Duit 24/7

passive income pendapatan pasif

 

 

5 Idea Pendapatan Pasif yang Terbaik untuk Membantu Anda Menjana Pendapatan 24/7

 

Ramai yang mengatakan bahawa kebiasaanya, secara purata seorang jutawan mempunyai tujuh sumber pendapatan pasif (passive income) yang berbeza. Tetapi, sebenarnya kebanyakan jutawan tidak mempunyai mempunyai sehingga tujuh sumber pendapatan berbeza- kebiasaanya mereka akan menggunakan kuasa pendapatan pasif untuk mempercepatkan perkembangan kekayaan mereka. Idea untuk mempunyai wang yang sentiasa bertambah walaupun sambil berjalan-jalan di tepi pantai mungkin kedengaran hebat, namun secara realitinya, tidaklah mudah untuk mendapatkan wang yang sentiasa bertambah secara pasif dan selalunya hal ini memerlukan usaha yang mencukupi.

 

Sekiranya mudah, sudah semestinya semua orang akan melakukannya, bukan?

 

Walaubagaimanapun, sekiranya anda merasa terpanggil untuk menjalankan cabaran ini, jangan biarkan kerja keras yang dilakukan orang lain melemahkan semangat anda- terdapat banyak cara yang mudah dan bernas untuk menjana pendapatan pasif yang boleh dimulakan hari ini. Walaupun pendapatan pasif tidak akan mampu menyelesaikan semua masalah kewangan anda, pendapatan ini boleh menjadi batu lonjakan anda untuk bermula, lebih-lebih lagi sekiranya anda berminat untuk menjadi jutawan.

 

Sebaik sahaja anda selesai membaca artikel ini, anda akan mendapatkan semua idea yang diperlukan untuk menjana pendapatan pasif anda sendiri.

Apakah itu Pendapatan Pasif (passive income)?

 

Pendapatan pasif, atau turut dikenali sebagai pendapatan residual (sampingan), ialah wang yang diperoleh ketika kita tidak bekerja secara aktif. Daripada melaburkan masa anda untuk mendapatkan wang- seperti kebanyakan orang yang memiliki kerja jam 8 hingga 5- pendapatan pasif ialah mengenai mendapatkan wang tanpa memerlukan kehadiran diri anda. Antara contoh pendapatan pasif termasuklah melabur di dalam pasaran saham, hartanah dan juga menjalankan perniagaan dalam talian.

 

Dua Pendekatan untuk Menjana Pendapatan Pasif

 

Pendapatan pasif tidak mungkin akan turun secara ajaib dari langit. Pendapatan ini dijana daripada aset sedia ada. Dan tidak kiralah aset apa yang digunakan, hanya terdapat dua cara untuk mendapatkannya:

 

Pendekatan 1: Melaburkan wang

Sekiranya anda mempunyai wang yang berlebihan, anda boleh melaburkan wang tersebut secara langsung. Jenis pendapatan pasif seperti ini selalunya memerluka usaha yang minimum. Anda boleh bayangkan seperti anda membiarkan “wang anda bekerja” untuk anda dan memberi pulangan sambil anda tidak membuat apa-apa.

Contoh-contoh:

 • Membuka akaun simpanan yang mempunyai pulangan yang tinggi. · Melabur di dalam hartanah bentuk “crowdfunded”
 • Mula melabur dengan “robo-advisor” · Sewakan bilik di dalam rumah anda
 • Beli milikan pelaburan hartanah pertama anda
 • Melabur di dalam stok saham yang membayar dividen tinggi ·
 • Beli blog yang telah mempunyai keuntungan sedia ada

 

Pendekatan 2- Melaburkan Masa dan Usaha

Sekiranya anda tidak mempunyai wang yang banyak di tangan, anda perlu bekerja secara manual untuk mendapatkan aset pendapatan pasif. Pendekatan ini mungkin memerlukan anda untuk mengeluarkan sedikit wang, tetapi pelaburan yang paling banyak diperlukan ialah masa dan usaha anda. Dalam jangka masa panjang, anda bakal menerima ganjaran yang berganda

Lihat Juga :   Macam Mana Nak Jadi FoodPanda Rider

Contoh-contoh:

 • Affiliate Marketing
 • Memulakan saluran Youtube
 • Memulakan agensi pengiklanan
 • Mereka dan menjual kursus dalam talian
 • Membina laman web jual beli (e-commerce) · Menjual “stock photography” dalam talian
 • Menggunakan kereta anda
 • Menulis e-book

 

Apakah perbezaan di antara pendapatan pasif dan aktif?

Pendapatan aktif melibatkan pencarian wang sebagai tukaran kepada servis yang tawarkan. Misalnya gaji, upah mengikut jam, komisyen atau tips. Secara dasarnya pendapatan aktif ialah pertukaran masa anda untuk nilai mata wang yang tetap.

Kebanyakan orang akan memilih untuk menjana pendapatan menggunakan kaedah ini, dan ini hal ini bukanlah masalah, selagi anda memahami secara realitinya, terdapat had untuk jumlah wang yang anda bakal dapatkan. Bukanlah ingin meminta anda untuk berhenti kerja (sekurang-kurangnya belum lagi), tetapi jika anda menginginkan cara yang kreatif untuk menjana kekayaan, berikut ialah 18 cara untuk menjana pendapatan pasif.

 

Pelaburan Pendapatan Pasif yang Memerlukan Wang

Sekiranya anda mempunyai lebihan wang, berikut ialah 6 idea pendapatan pasif yang boleh digunakan.

 

1.Melabur di dalam hartanah bentuk “crowdfunded”

Ramai orang menganggap melabur di dalam bidang hartanah ialah pendapatan pasif yang terbaik. Secara dasarnya, anda perlu memiliki satu bentuk milikan hartanah yang menjana wang melalui bayaran sewa, dan tunggu untuk nilainya meningkat mengikut arus masa, dan akhirnya bakal menjana pulangan yang menguntungkan. Masalah yang timbul ialah, sudah semestinya anda memerlukan modal yang besar untuk bermula.

Pada zaman sekarang, terdapat satu cara untuk melabur di dalam hartanah tanpa perlu untuk anda mengeluarkan ribuan dollar untuk satu milikan hartanah. Real Estate Investment Trust (REIT), misalnya terhasil dari kumpulan wang dari ramai pelabur dan diuruskan oleh pelabur hartanah profesional. Wang yang dikumpul akan digunakan untuk melabur di dalam hartanah. Pelabur-pelabur akan menyalurkan duit kepada REIT, REIT kemudiannya akan membeli hartanah, dan kemudiannya bakal mengagihkan pulangan keuntungan kepada pelabur-pelabur.

Bahagian yang terbaik ialah, anda tidak perlu risau untuk menjalankan tugas anda sebagai tuan tanah- ia adalah sumber pendapatan yang sememangnya pasif. Kebanyakan REIT masih memerlukan pelaburan yang banyak untuk anda menyertai mereka, tetapi dengan Fundrise, anda akan mendapat akses kepada berdozen aset-aset yang bernilai dengan harga permulaan serendah $500. Secara keseluruhannya, ia merupakan cara yang mudah untuk mempelbagaikan pelaburan anda di samping mendapat pendedahan kepada pasaran yang sukar untuk diakses.

 

2.Mula Melabur dengan Sebuah “Robo-Advisor”

 

Pelaburan sering dianggap sebagai batu loncatan untuk strategi membina kekayaan. Pada zaman dahulu, memiliki pelaburan yang diuruskan oleh golongan profesional kewangan ialah sesuatu yang hanya boleh dimiliki oleh orang yang sudah memilik kekayaan sedia ada. Perkara ini dianggap terlalu mahal untuk orang biasa.

Lihat Juga :   5 Halaman Untuk Anda Mulakan Pelaburan Crypto

Namun kini, teknologi telah membuatkan pelaburan lebih mudah diakses untuk semua orang. Daripada bergantung kepada seorang individu untuk menguruskan pelaburan, “robo-advisors” (juga dikenali sebagai sebuah program komputer yang sofistikated) akan menguruskan semua kerja untuk anda- walaupun anda masih baru dalam dunia pelaburan dan hanya memiliki jumlah wang yang sedikit.

Betterment ialah sebuah “robo-advisor” yang memberi anda portfolio yang dibina secara profesional dan khas untuk anda. Apa yang anda perlu buat ialah kongsikan sedikit maklumat peribadi anda, objektif jangka masa panjang dalam dunia pelaburan, salurkan dana dan biarkan mereka menjalankan semua tugas untuk anda.

 

3.Sewakan Bilik di dalam Rumah Anda.

Sekiranya anda seorang pemilik rumah, menyewakan bilik kosong di dalam rumah atau kondominium ialah cara yang bagus untuk mendapatkan pendapatan pasif. Sebagai hos Airbnb, anda boleh menentukan bilik kosong mana yang boleh disewakan, meletakkan kadar bayaran harian, and menetapkan semua peraturan.

Tidak dinafikan, agak pelik untuk mempunyai orang luar tinggal di rumah anda, terutamanya bila anda tiada di rumah. Namun, Airbnb telah menyediakan sehingga satu juta dollar insurans sekiranya terdapat sebarang masalah. Terdapat juga sistem rating, jadi anda boleh melihat reputasi penyewa-penyewa sebelum membenarkan mereka tinggal di rumah anda.

Untuk melihat sebanyak mana pendapatan yang anda mungkin jana melalui Airbnb, anda boleh bermula dengan melihat ( di laman web mereka) rumah-rumah yang disewakan di kawasan anda (contohnya yang memiliki jumlah bilik air, bilik tidur dan lokasi yang sama). Tentukan harga purata yang mereka tetapkan untuk hari biasa dan hujung minggu.

Perkara yang baik tentang Airbnb ialah anda mempunyai kebebasan untuk memilih bila untuk menyewakan bilik dan tidak mempunyai komitmen jangka masa panjang.

 

4.Beli Milikan Pelaburan Hartanah Pertama Anda

Roofstock- Melabur dalam hartanah yang boleh disewakan ialah antara sumber pendapatan pasif yang mungkin agak menakutkan, terutamanya dalam mencari penyewa. Roofstocks membenarkan anda untuk membeli milikan hartanah sehingga 20% lebih kurang harga asal dan sudahpun memiliki penyewa.Ini bermaksud anda akan mendapat bayaran pada hari pertama pelaburan anda. Malahan anda tidak perlu pun untuk melawat milikan hartanah tersebut secara fizikal!

Berbeza dengan Fundrise, Roofstock bukanlah amanah pelaburan saham, ini bermakna anda akan membeli milikan hartanah secara individu.

Ini ialah yang strategi ideal sekiranya anda tinggal di kawasan hartanah yang mempunyai nilai yang terlalu tinggi untuk melabur, atau anda tidak mahu bersusah-payah dan membelanjakan wang untuk melawat tempat-tempat yang berpotensi untuk milikan hartanah anda. Tambahan pula, jika anda masih baru kepada pelaburan hartanah untuk seseorang yang berkeluarga tunggal, Roofstock akan membimbing anda untuk membiasakan diri dengan proses-proses yang diperlukan.

Lihat Juga :   Budak lelaki berusia 9 tahun adalah YouTuber paling kaya dengan pendapatan AS $ 29.5 juta 2020

Sebaik sahaja anda membeli milikan hartanah, anda akan dihubungkan dengan pengurus hartanah mereka yang mahir dan akan menguruskan urusan harian sebagai “tuan tanah” seperti mengutip sewa dan menjadualkan baik pulih.

 

5.Melabur di dalam stok saham yang membayar dividen

Seperti yang sering dikatakan oleh orang dahulu, apabila anda membeli stok saham anda akan mengharapkan untuk “membelinya dengan murah dan menjualnya dengan harga mahal”. Dividen stok saham turut berfungsi seperti ini, tetapi dengan satu kelebihan: dengan hanya memiliki stok saham, anda akan dibayar sebahagian kecil keuntungan syarikat yang telah anda labur di dalam bentuk dividen. Melalui stok saham seperti ini, anda akan dibayar sekiranya nilai stok meningkat atau apabila dividen telah dibayar.

Katakan anda membeli sebahagian stok saham syarikat Colgate-Palmotive. Bukan sahaja harga stok akan meningkat mengikut arus masa, tetapi anda juga akan dibayar mengikut setiap stok yang anda miliki. Semenjak tujuh tahun yang lalu Colgate-Palmotive telah membayar antara $0.34 sehingga $0.68 dalam setiap suku tempoh masa untuk setiap satu bahagian yang dimiliki oleh pemegang stok saham.

 

6.Beli blog yang sudah menguntungkan

Anda juga boleh mendapat pendapatan sampingan (passive income) mungkin ingin membeli blog yang sudah dibina dan memperoleh pendapatan. Ini sebenarnya sangat mudah dilakukan kerana banyak orang memulakan blog, dan kemudian bosan dengannya.

Membina blog adalah proses yang memerlukan tenaga kerja, dan banyak orang menyerah sebelum mereka mencapai potensi sepenuhnya.

Dua pasar yang popular untuk melayari blog yang tersedia untuk dibeli adalah Flippa dan Empire Flippers.

Empire Flippers cenderung mempunyai laman web dan blog yang lebih mapan dan menguntungkan untuk penjualan. Jangkakan untuk melihat harga antara $ 20,000 hingga lebih dari $ 2 juta. Namun, kebanyakan dari mereka mempunyai banyak sumber pendapatan, jadi kelebihannya ialah anda mengambil alih laman web yang akan menghasilkan wang tunai dari hari pertama.

Inventori Flippa hampir tidak berprestij, tetapi anda mungkin menemui beberapa permata tersembunyi. Ini adalah format gaya lelong, jadi anda membuat tawaran di laman web yang anda minati. Penawaran bermula serendah $ 1, dan jika anda bernasib baik, anda mungkin akan berakhir dengan blog yang telah dibina dengan harga kurang dari $ 1,000!

Satu peringatan di sini: Sekiranya anda memutuskan untuk membeli blog, anda sekurang-kurangnya mempunyai pengalaman dalam menjalankan perniagaan dalam talian. Tidak digalakkan anda masuk ke dalam buta ini.

 

Baca JugaMacam Mana Buat Duit Dengan Facebook Gaming Live Streamer

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: