Intel akan mewujudkan 9,000 pekerjaan di Malaysia dengan kilang cip baharu bernilai AS$7 bilion

Ketika dunia mula melihat banyak pernigaan banyak ditutup semasa dan selepas serangan pandemik COVID-19, begitu juga dengan salah satu industri pembuatan yang penting, iaitu kilang cip semikonduktor.

Anda mungkin pernah mendengar berita mengenai ‘kekurangan cip global‘ yang sering dilontarkan pada tahun 2020 dan 2021. Kekurangan besar-besaran ini mengakibatkan terlalu banyak kelewatan dalam industri teknologi dan automotif, yang sangat bergantung pada cip ini sebagai komponen penting produk masing-masing.

Malah gergasi elektronik pengguna Apple turut terjejas, mengalami pelbagai masalah seperti kelewatan pembuatan dan penghantaran telefon pintar.

Dalam satu sidang media, Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) mengumumkan bahawa Intel Corporation telah memilih untuk membuka sebuah kilang baru di Pulau Pinang, Malaysia, yang dijadualkan menjadi lokasi kemudahan pembungkusan termaju baharunya.

Projek itu, dianggarkan pelaburan AS$7.1 bilion (RM30 bilion), dan dijangka mewujudkan sejumlah 9,000 peluang pekerjaan – dibahagikan kepada 4,000 pekerjaan di Intel dan 5,000 lagi untuk kerja pembinaan kemudahan itu. Projek baharu ini juga akan membantu menangani kekurangan cip di seluruh dunia, memandangkan anggaran industri semasa menambat kemerosotan bekalan untuk bertahan sehingga 2023.

“Secara keseluruhannya, industri semikonduktor tahun ini akan berkembang lebih banyak daripada yang ada dalam dua hingga tiga dekad yang lalu. Namun jurang masih besar… dan saya meramalkan bahawa had kekurangan itu akan berterusan sehingga 2023,” kata Ketua Eksekutif Intel Pat Gelsinger.

Kata-katanya itu juga selarai dengan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia (MITI), yang turut menambah bahawa perjanjian itu dibuat pada masa yang tepat.

Lihat Juga :   Pembuat EV Vietnam VinFast akan mengalihkan ibu pejabat ke Singapura sebelum IPO

“Usaha ini sememangnya tepat pada masanya memandangkan permintaan global yang meningkat didorong oleh kekurangan cip dan potensi cabaran yang timbul daripada pemulihan wabak secara global,” kata Mohamed Azmin Ali, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia.

Industri pemasangan cip Malaysia bernilai lebih AS$20 bilion, mengawal lebih daripada satu per sepuluh daripada perdagangan semikonduktor global.

Namun, jangan mengharapkan kemudahan itu akan berlaku dengan cepat kerana projek ini melibatkan pelaburan mahal dan ianya akan mengambil masa, dengan pengeluaran dijangka bermula pada 2024.

Sumber : mashable.com

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!