Internet Tanpa Had Xpax Baru Termasuk Kuota Kelajuan Tanpa Had dan Had FUP 60 GB

New Xpax Unlimited Internet Passes Include Uncapped Speed Quota and 60GB FUP Limit

Celcom telah melancarkan dua Pas Internet Tanpa Had baru di bawah perkhidmatan prabayar Xpax. Terdiri daripada pas mingguan dan bulanan, plan ini merupakan versi tambahbaik kepada plan dilancarkan oleh telco pada bulan Jun tahun lalu.

celcom xpax prepaid fast internet

Sebagai permulaan, salah satu perbezaan utama antara mereka adalah kelajuan. Pas Internet Tanpa Had mingguan yang baru kini ditingkatkan hingga 6Mbps berbanding dengan 3Mbps tahun lalu.

Walau bagaimanapun, peningkatan kelajuan tidak dilanjutkan ke pas bulanan baru. Sebagai gantinya, ia dilengkapi dengan kuota kelajuan 5GB uncapped speed quota.

‘Uncapped speed quota’ ini juga memiliki kedudukan yang lebih tinggi dari segi keutamaan penggunaan Xpax Mobile Internet Pass. Oleh itu, pengguna hanya akan beralih ke kelajuan 3Mbps setelah mereka habiskan kuota kelajuan 5GB.

Pada masa yang sama, Celcom juga telah meningkatkan kuota hotspot percuma untuk pas mingguan dari 1GB menjadi 2GB sementara tidak ada perubahan pada kuota hotspot 3GB untuk pas bulanan. Oleh itu, pas bulanan mempunyai sesuatu tambahan dalam bentuk akses VIP iQiYi percuma sehingga enam bulan.

Perbezaan terbesar antara Pas Internet Tanpa Had baru dan pendahulunya adalah hakikat bahawa Celcom benar-benar mengenai Dasar Penggunaan Adil (FUP) yang berlaku untuk pas ini. 

Kini, pas mingguan mempunyai had penggunaan maksimum 20 GB sementara pas bulanan meningkat hingga 60 GB. Setelah pelanggan mencapai had FUP ini, kecepatan mereka akan berkurang dari 3Mbps atau 6Mbps menjadi 512kbps yang akan diset semula setelah lulus semasa mereka berakhir.

Lihat Juga :   Maxis akan melancarkan pelan pascabayar, prabayar dan WiFi rumah 5G baharu.

Di bahagian FAQ di laman webnya, Celcom menyatakan bahawa FUP ini dimaksudkan untuk pelanggan baru yang baru saja mendaftar untuk Xpax Unlimited mulai 7 Oktober dan seterusnya.

 

(Sumber: Celcom.)

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!