iPhone 15 series akan menggunakan Thunderbolt 3

Rumor mengenai penggunaan port USB Type-C di siri iPhone premium di generasi selanjutnya sudah banyak dibincangkan. Dua peranti terbaharu Apple, iPhone 15 Pro dan iPhone 15 Pro Max akan menjadi dua peranti akan jadi permulaan perubahan tersebut.

Walau bagaimanapun, dalam kebocoran terbaru, menyatakan bahawa kedua peranti tersebut tidak hanya menggunakan port USB Type-C sahaja. Melainkan, port yang digunakan juga akan menggunakan protokol Thunderbolt 3.

Seperti yang diketahui, protokol Lightning yang digunakan oleh Apple hingga kini masih berasaskan UBS 2.0. Dengan menggunakan protokol Thunderbolt 3, data pemindahan kelajuan yang dimiliki oleh peranti tersebut akan jauh lebih tinggi.

Malah, seperti dipetik dari laman Wccftech (28/4), Apple disebut akan menggunakan kawalan Thunderbolt 4 pada peranti masa depan. Namun sayangnya, tidak semua peranti iPhone akan mendapatkan pembaharuan ini.

Dengan penggunaan port Thunderbolt 3, pengguna akan dapat menghubungkan peranti iPhone mereka dengan skrin secara terus dan mudah. Malah, pengguna akan dapat melakukan output video 4K di skrin.

Namun, untuk masa ini, belum ada maklumat rasmi daripada pihak Apple. Jadi, pada masa ini kita masih hanya perlu menunggu apakah ciri ini benar-benar akan berlaku atau tidak.

About Author

Lihat Juga :   MENGAPA GOOGLE MEMBAYAR APPLE BILION DOLLAR SETIAP TAHUN

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *