Kadar Tol Bagi Empat Lebuhraya Akan Turun Pada 20 Oktober

Damansara-Shah Alam Elevated Highway (DASH)

Menurut Bernama, Perdana Menteri Ismail Sabri Yakoob mengumumkan kerajaan bersetuju untuk menstruktur semula empat syarikat konsesi tol lebuh raya di bawah Projek Lintasan Kota Holdings Sdn Bhd (PROLINTAS). Lebuh raya yang dimaksudkan ialah Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH), Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE), Lebuhraya Kemuning-Shah Alam (LKSA), dan Lebuhraya Bersurai Kajang (SILK). Tahap pengurangan tidak dikongsi, tetapi kadar tol akan turun pada tengah malam 20 Oktober 2022.

Dua lagi konsesi tol lebuh raya di bawah IJM Corporation Berhad juga akan mengalami pengurangan pada 1 Januari 2023. Ini adalah Lebuhraya Kajang-Seremban (LEKAS) dan Lebuhraya Sungai Besi (BESRAYA).

Laporan itu juga memetik Perdana Menteri sebagai berkata bahawa penstrukturan terbaharu ini juga akan menjimatkan RM8.8 bilion dalam anggaran pampasan yang perlu dibayar kepada syarikat konsesi. Ini adalah tambahan kepada pengurangan kos yang perlu ditanggung pengguna jalan raya apabila melalui pintu tol.

Ismail Sabri membuat pengumuman itu pada perasmian Lebuh Raya Bertingkat Damansara-Shah Alam (DASH). Pembinaan lebuh raya itu bermula pada Ogos 2016, dan siap pada 30 September. Kos lebuh raya baharu ini adalah RM4.2 bilion. Tetapi dengan itu, kesesakan di beberapa lokasi dapat dikurangkan sehingga 40% pada waktu puncak. Begitu juga, masa perjalanan dari Persimpangan Puncak Perdana ke Persimpangan Penchala akan dikurangkan sebanyak 30 minit daripada 90 minit menggunakan laluan sedia ada.

Seperti lapor TV3, penggunaan lebuh raya itu akan percuma bermula hari ini, 14 Oktober hingga 30 November sempena pembukaannya.

(Sumber: Bernama, TV3)

Lihat Juga :   Pakej Rahmah : Maxis menyediakan fibre broadband  100Mbps dengan talian pascabayar kurang daripada RM90 sebulan.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!