Kerajaan Malaysia Pertimbangkan Memansuhkan Daftar Masuk Kod QR MySejahtera

Aplikasi MySejahtera telah menjadi sebahagian daripada kehidupan harian hampir semua orang di negara ini sejak ia ditubuhkan. Walaupun ia kelihatan seperti itu mungkin akan berakhir tidak lama lagi. Menurut Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin, kerajaan sedang mempertimbangkan untuk membatalkan daftar masuk kod QR mandatori menggunakan aplikasi itu.

Menurut menteri itu, kementerian akan terlebih dahulu menilai keadaan mulai 1 April dan seterusnya, apabila negara itu beralih ke fasa endemik, dan membuka semula sempadan perjalanan antarabangsanya. Ini termasuk menganalisis corak pergerakan dan jangkitan. Dan sekiranya tiada perubahan ketara, maka keputusan menghentikan penggunaan aplikasi MySejahtera bagi pengesanan kenalan boleh dibuat secepat mungkin dalam tempoh sebulan.

Khairy juga berkata data mengenai mobiliti dan jangkitan masih tersedia dalam aplikasi MySejahtera. Dan jika tiada perubahan besar dalam kedua-duanya, maka wajar untuk menghentikan amalan mendaftar masuk dengan apps Mysejahtera.

Awal hari ini, Dr Koh Kar Chai, presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) berkata sudah tiba masanya untuk mempertimbangkan untuk menghapuskan amalan daftar masuk dengan mengimbas kod QR, kerana ia tidak lagi berguna untuk pengesanan kenalan. Sebaliknya, Beliau berkata bahawa ia harus beralih kepada aplikasi yang berfungsi sebagai sesuatu seperti sistem rekod kesihatan peribadi berpusat.

(Sumber: The Vibes, Berita Harian, RTM / Twitter)

About Author

Lihat Juga :   Gmail' 'Help me write' boleh membantu anda menulis email

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!