Kerajaan Menawarkan Diskaun Telco Untuk Pelajar dan Keluarga di bawah Pakej “Keluarga Malaysia”

keluarga malaysia
Gambar : TheStar

Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) telah mengumumkan bahawa ia bekerjasama dengan syarikat telekomunikasi utama untuk menyediakan pakej “Keluarga Malaysia” yang komprehensif dan berpatutan untuk memenuhi keperluan teknologi pelajar universiti dan keluarga berpendapatan rendah.

Langkah itu tepat pada waktunya ketika sekolah dan universiti direncanakan untuk dibuka kembali dengan segera, dan langkah ini juga bertujuan untuk memenuhi keperluan demografi sasaran untuk hiburan dan untuk meningkatkan pertumbuhan e-dagang di negara ini.

Untuk pelajar, terdapat Pakej Remaja Keluarga Malaysia yang merupakan rancangan prabayar untuk remaja dan pelajar universiti. Rancangan ini berharga RM30 untuk tiga bulan penggunaan dan dilengkapi dengan 20GB data, ditambah dengan peruntukan data “produktiviti” 1GB setiap hari. Mereka yang berumur di bawah 21 tahun perlu menggunakan MyKad mereka untuk mendaftar, sementara mereka yang lebih tua perlu menggunakan kad pelajar mereka.

Pakej kedua disasarkan untuk menyediakan keluarga dengan peranti berkemampuan 4G dan VoLTE. Digelar Pakej Peranti Keluarga Malaysia, peranti di bawah pakej ini akan bermula pada harga RM40 sebulan dan keluarga akan mempunyai rancangan ansuran bulanan antara 12 hingga 24 bulan. Pelan ini juga merangkumi data 1GB harian, dan mereka yang layak dapat melanggan maksimum dua peranti menggunakan IC yang sama.

Tidak ada perincian yang dikeluarkan setakat ini mengenai peranti apa yang akan disediakan atau siapayang benar-benar layak untuk pakej keluarga. Pendaftaran dibuka pada 15 Oktober selama enam bulan hingga 15 April 2022, walaupun kami belum tahu syarikat telekomunikasi mana yang diharapkan dapat mengambil bahagian dalam Inisiatif Keluarga Malaysia.

Sebagai peringatan, Malaysia akan mematikan seluruh rangkaian 3Gnya pada 31 Disember tahun ini, dengan rancangan JENDELA MCMC yang bertujuan untuk memindahkan lebih dari 900,000 pengguna dengan telefon bimbit 3G sahaja untuk menggunakan peranti 4G. Untuk itu, bahkan SIRIM telah berhenti memperakui peranti 3G awal tahun ini.

Lihat Juga :   S3P MARA: Skim Pembiayaan Perniagaan Prihatin Mikro

(Sumber: KKMM melalui Facebook)

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!