Lagi Pangkalan Data JPN Digodam dan Dijual Dalam Talian Dengan Harga Hampir RM44,000

data JPM digodam dan dijual RM 40k

Seorang penjual pangkalan data mendakwa mereka memiliki set data milik Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang mempunyai maklumat seluruh penduduk negara ini dengan tahun lahir dari 1940 hingga 2004. Ia kini sedang disenaraikan dalam talian dengan harga yang diminta sebanyak USD10,000 (~RM43,885).

database JPN digodam

Perkara ini pada asalnya didedahkan oleh Amanz, memaklumkan bahawa pangkalan data JPN tersebut ditawarkan melalui dark web. Walau bagaimanapun, carian kami menunjukkan bahawa penyenaraian berlaku di forum pasaran pangkalan data yang terkenal sebaliknya yang lebih mudah untuk diakses.

Ini adalah perkara kedua yang berlaku, sebelum ini pada September 2021 data JPN telah dijual di tapak web lain yang dipanggil Raidforums.   

Penjual mendakwa bahawa myIDENTITY API adalah sumber baharu mereka, sama seperti kes tahun lepas.

database JPN digodam

Seperti yang dinyatakan dalam laporan kami sebelum ini, myIDENTITY ialah platform perkongsian data yang direka untuk sektor awam yang membolehkan agensi kerajaan mendapatkan butiran peribadi daripada repositori berpusat. Ketika mengulas kejadian tahun lalu, Menteri Dalam Negeri, Hamzah Zainudin berkata sebanyak 104 agensi telah mendapat kebenaran menggunakan platform itu.

Sementara itu, penjual juga mendakwa bahawa set data 160GB mempunyai 22.5 juta baris di dalamnya dengan 20 atribut seperti nama, nombor IC, alamat, tarikh lahir, jantina, bangsa, agama, nombor mudah alih dan foto berasaskan Base54. Untuk membuktikan data mereka adalah sahih, mereka menyiarkan maklumat milik Menteri Hamzah Zainudin dalam contoh data.

database JPN digodam

Pihak JPN dan beberapa jabatan berkaitan perlu mengambil serius perkara ini kerana maklumat / data tidak akan berlaku lagi. Walaupun perkara ini agak sukar dilaksanakan kerana API tersebut digunakan oleh banyak agensi lain bagi memudahkan urusan orang awam di agensi-agensi kerajaan. 

Lihat Juga :   Bantuan Back To School MBI Selangor

Sumber : Lowyat.net & Amanz.my

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!