Loas dan China membuka rangkaian kereta api berkelajuan tinggi bernilai $6 bilion

loas speed rail

VIENTIANE, 3 Dis (Reuters) – Sebuah landasan kereta api berkelajuan tinggi bernilai $6 bilion yang menghubungkan China dengan jirannya di Asia Tenggara Laos dibuka pada Jumaat, satu peristiwa penting dalam rancangan infrastruktur Belt and Road yang dicita-citakan oleh Beijing.

Presiden China Xi Jinping dan rakan sejawatan Laos Thongloun Sisoulith menghadiri upacara maya untuk menandakan pelayaran sulung di laluan itu, yang membentang dari bandar Kunming di barat daya China ke ibu kota Laos, Vientiane.

China, yang memegang 70% kepentingan dalam projek usaha sama yang ditandatangani pada 2015, berharap laluan sepanjang 1,000 km (621.37 batu) itu akhirnya akan berkembang ke Thailand dan Malaysia ke Singapura.

Dalam pertemuan video antara kedua-dua pemimpin pada hari Jumaat, Xi berkata negara-negara itu berdiri di “titik permulaan sejarah baharu”.

“China bersedia untuk mengukuhkan komunikasi strategik dengan Laos, mempromosikan pembangunan berkualiti tinggi Inisiatif Belt and Road, dan terus membina komuniti China-Laos yang tidak boleh dipecahkan dengan masa depan y,” katanya dalam komen yang diterbitkan oleh penyiar negara China CCTV .

Pakar ekonomi telah memberi amaran bahawa projek rel itu boleh menyukarkan Laos komunis, salah sebuah negara termiskin di Asia, untuk membayar balik hutang luar, kebanyakannya berhutang kepada China.

Lihat Juga :   Grab Didagangkan Di Nasdaq; Permulaan yang Positif

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: