Mari kita lihat ciri baharu Galaxy S22 5G dan Galaxy S22+ 5G

samsung galaxy S22

Samsung baru sahaja melancarkan barisan Galaxy S22 Series 5G. Seperti biasa, Samsung memperkenalkan tiga varian telefon pintar yang termasuk dalam kategori flagship, termasuk Galaxy S22 5G, S22+ 5G dan S22 Ultra 5G.

Membawa tema ‘Break the Rules’, Samsung menjanjikan banyak ciri baharu daripada telefon baharu ini. Selain itu, Samsung juga mendengar permintaan pasaran dan komuniti. Di mana mereka memerlukan peranti yang tangkas, dan mempunyai perlindungan untuk pengguna muda yang aktif.

Jadi apakah ciri baharu ini?

Melalui Galaxy S22 Series 5G, Samsung memperkenalkan Aluminum Armor. Bahan yang digunakan dalam Galaxy S22 Series 5G ialah aluminium. Ini dipercayai memberikan ketahanan yang baik, sambil mengekalkan keringanan phone. Matlamatnya adalah untuk menjadikan peranti kukuh dan selesa di pegang.

ciri baharu Galaxy S22

Selain itu, skrin pada Galaxy S22 Series 5G turut dilindungi oleh Gorilla Glass Victus +. Ini kerana skrin adalah salah satu aset penting telefon bimbit. Walau bagaimanapun, skrin juga paling cepat tercalar atau pecah jika tidak digunakan dengan berhati-hati.

Atas sebab ini, dengan perlindungan Gorilla Glass Victus +, pengguna boleh menggunakan peranti ini dengan lebih tenang, sama ada dengan tangan atau S Pen. Lapisan ini juga memberikan perlindungan daripada kemungkinan pecahnya skrin apabila dijatuhkan dari ketinggian kira-kira 2 meter. lebih baik daripada generasi sebelumnya yang hanya memberi perlindungan dalam jarak 1.8 meter.

Bukan sahaja disokong oleh ciri perlindungan yang licin, Samsung Galaxy S22 Series 5G turut dilengkapi dengan pemproses terbaharu Qualcomm iaitu Snapdragon 8 Gen 1.

Lihat Juga :   Tarikh dan Jumlah Pembayaran BKM Fasa 2 Jun 2022

Pemproses yang dibina pada fabrikasi Pemproses 4nm didakwa menawarkan kelajuan dan ketahanan yang baik untuk penggunaan telefon pintar yang lebih lama.

Jika dibandingkan dengan generasi sebelumnya, Snapdragon 8 Gen 1 mempunyai prestasi CPU 20 peratus lebih tinggi dan kuasa 30 peratus lebih rendah. Manakala prestasi GPU meningkat sebanyak 30 peratus dan 25 peratus lebih cekap. Pemproses ini juga membawa peningkatan prestasi NPU 73% lebih tinggi.

Mengenai prestasi dan ketahanan, Galaxy S22 Ultra 5G mempunyai teknologi yang boleh memindahkan tenaga daripada sumber haba dan menyebarkannya untuk memastikan suhu telefon pintar stabil. Kapasiti bateri itu sendiri ialah 5,000 mAh dengan sokongan untuk pengecasan pantas 45W.

Untuk peminat fotografi dan videografi, Samsung Galaxy S22 5G dan S22+ 5G dilengkapi dengan ciri AI Auto Focus (AI AF). Ciri ini memfokuskan pada objek dengan sokongan kecerdasan buatan, menghasilkan foto terbaik dan rakaman yang stabil. Ciri AI ini juga boleh memberikan hasil terbaik walaupun dalam keadaan cahaya malap.

Khusus untuk video, Samsung menggunakan teknologi Penstabilan Imej Optik (OIS) dan Video Digital Image Stabilization (VDIS) generasi terkini untuk meminimumkan getaran. Ini memandangkan peningkatan kandungan video yang muncul semalam. Samsung mahu memberikan hasil video yang licin dan kejutan yang minimum.

About Author

Lihat Juga :   Pakar menjelaskan mengapa Tesla memilih Indonesia berbanding Malaysia

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!