McDonald’s Malaysia akan membuat keputusan yang terbaik di tengah-tengah kos operasi yang lebih tinggi

mcdonald malaysia

KUALA LUMPUR (27 Mei): McDonald’s Malaysia berkata rangkaian restoran makanan segera itu berdepan kos operasi yang lebih tinggi dan ia akan terus menilai keadaan untuk membuat keputusan perniagaan yang berkesan dan berkesan sambil memberikan nilai berterusan kepada pelanggannya.

“McDonald’s Malaysia, seperti semua perniagaan di negara ini, menghadapi kos operasi yang lebih tinggi.  Tetapi kami masih bertuah kerana mempunyai rantaian bekalan yang teguh dan hubungan kukuh dengan pembekal dan rakan kongsi kami.

“Kami akan terus menilai keadaan untuk membuat keputusan perniagaan yang berkesan dan berkesan, sambil memberikan nilai berterusan kepada pelanggan kami,” kata naib presiden dan ketua pegawai pemasaran McDonald’s Malaysia Melati Abdul Hai dalam satu kenyataan sebagai menjawab pertanyaan theedgemarkets.com.

Beliau menjawab pertanyaan theedgemarkets.com tentang bagaimana kelemahan ringgit berbanding dolar AS dan dolar Singapura, pelaksanaan gaji bulanan minimum RM1,500 Malaysia berkuat kuasa 1 Mei 2022 dan perbelanjaan makanan yang lebih mahal akan memberi kesan kepada keputusan perniagaan McDonald’s Malaysia, termasuk prospek. kenaikan harga di kedai McDonald’s Malaysia.

Menurut kenyataan akhbar McDonald’s Malaysia, McDonald’s Corp yang berpangkalan di AS ialah peruncit perkhidmatan makanan terkemuka dunia dengan kira-kira 36,000 restoran di seluruh dunia dan syarikat global itu melayani lebih 70 juta pelanggan setiap hari di lebih 100 negara.

“Dengan kehadiran 40 tahun di Malaysia, McDonald’s melayani lebih 13.5 juta pelanggan sebulan di lebih 300 restoran di seluruh negara. McDonald’s [Malaysia] menggaji lebih 15,000 rakyat Malaysia di restoran di seluruh negara,” kata McDonald’s Malaysia.

Lihat Juga :   Di Malaysia, BYD memperkenalkan Dolphin EV, yang bermula pada harga RM100,530.

Menurut laman web McDonald’s Malaysia, restoran pertama McDonald’s di Malaysia dibuka di sepanjang Jalan Bukit Bintang di sini pada April 1982.

Pada Disember 2016, Lionhorn Pte Ltd dari Arab Saudi menjadi pemilik McDonald’s Malaysia melalui struktur francais Pemegang Lesen Pembangunan McDonald’s.

Ringgit telah lemah berbanding dolar AS dan dolar Singapura.

Berbanding dolar AS, ringgit melemah melepasi 4.4 buat kali pertama sejak bermulanya pandemik Covid-19 pada Mac 2020 pada 19 Mei 2022 berbanding dolar AS yang semakin kukuh, dengan menjangkakan kenaikan kadar faedah AS untuk melawan inflasi.

Berbanding dengan dolar Singapura, ringgit minggu ini (22 hingga 28 Mei 2022) melemah melepasi 3.2 buat kali pertama.

Inflasi Malaysia, seperti yang diukur oleh indeks harga pengguna (CPI), meningkat 2.3% pada April 2022 berbanding tahun sebelumnya, diterajui oleh harga makanan yang lebih tinggi, menurut Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) pada Rabu (25 Mei 2022).

“Peningkatan dalam inflasi makanan, yang menyumbang [wajaran] tertinggi kepada berat keseluruhan [IHP], kekal menjadi penyumbang utama kepada inflasi.

“Inflasi bagi kumpulan ini meningkat 4.1% pada April 2022 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya,” kata ketua perangkaan DOSM Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin dalam satu kenyataan.

Sumber : theedgemarkets.com

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!