Menteri Komunikasi Mungkin Menunjukkan Tablet PerantiSiswa Menjelang Pelancaran Rasmi

PerantiSiswa

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Annuar Musa bulan lalu telah mendedahkan bahawa sistem pendaftaran dalam talian, untuk inisiatif PerantiSiswa Keluaraga Malaysia, dijangka siap pertengahan April. Menteri mengulangi ini sekali lagi di Twitter semalam dan tweet tersebut memaparkan beberapa gambar yang tablet.

Walaubagaimanapun, Datuk Annuar Musa menyatakan dalam tweet yang sama bahawa itu hanyalah imej hiasan, 

Dalam gambar yang dibuat naik, tablet itu menampilkan papan kekunci dan stylus gaya folio yang selaras dengan keperluan yang diumumkan Annuar bulan lepas. Jika anda masih ingat, keperluan lain yang perlu dipenuhi tablet itu ialah paparan 10.1 inci dan 4GB RAM walaupun model dan nama jenama tablet yang tepat dalam gambar ini tidak diketahui kerana menteri tidak berkongsi sebarang imej di belakangnya.

Memandangkan butang dan lampu status di bahagian atas sebelah kanan papan kekunci, ia mungkin papan kekunci Bluetooth. Pada masa yang sama, stilus yang dilekatkan pada tablet kelihatan seperti stylus pasif generik.

Dengan bajet RM450 juta, PerantiSiswa pada asalnya bertujuan menyediakan tablet kepada 600,000 pelajar institusi pengajian tinggi yang datang daripada keluarga B40 mengikut pengumuman yang dibuat oleh Menteri Kewangan Tengku Zafrul tahun lepas. Bagaimanapun, jumlah telah dikurangkan kepada 400,000 pelajar dalam pengumuman susulan oleh Annuar bulan lepas.

Lihat Juga :   Gmail' 'Help me write' boleh membantu anda menulis email


(Sumber: Annuar Musa / Twitter.)

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!