Meta memperkenalkan alat AI untuk menterjemah dari Hokkien ke Bahasa Inggeris

Hokkien ke Bahasa Inggeris

Meta berkata ia telah memecahkan landasan baharu dengan Penterjemah Pertuturan Universal (Universal Speech Translator) , yang kini boleh menterjemah bahasa Hokkien. Bagi mereka yang tidak tahu, dialek Hokkien ini banyak dituturkan berbanding tulisan, menjadikannya salah satu bahasa yang lebih mencabar untuk sistem kecerdasan buatan (AI) untuk belajar dan menterjemah ke bahasa lain.

Syarikat itu telah membuat keputusan untuk melatih Penterjemah Pertuturan Universal AI menggunakan pertuturan ke pertuturan untuk tujuan ini serta untuk bahasa setanding lain yang tidak mempunyai bentuk bertulis. Anda boleh melawati tapak web firma untuk mendapatkan penjelasan yang lebih teliti, tetapi siaran berita daripada syarikat itu sampai ke tahap tentang cara ini boleh digunakan. 

Penterjemah Pertuturan Universal AI, menurut siaran berita, mula-mula menukar bahasa Hokkien kepada satu siri bunyi akustik, yang kemudiannya digunakan untuk menghasilkan bentuk gelombang bahasa, setiap perkataan yang diucapkan mempunyai bentuk gelombang tersendiri. Istilah ini kemudiannya dibandingkan dengan persamaan Mandarin yang sepadan (yang telah ditentukan sebelumnya oleh pencipta sistem) dan digunakan sebagai asas untuk menterjemah teks ke dalam bahasa lain dan kembali semula.

Memandangkan AI hanya boleh menterjemah satu ayat pada satu masa, Meta mendakwa bahawa penterjemah Hokkien masih dalam proses. Dalam erti kata lain, ia akan mengambil sedikit masa sebelum anda benar-benar boleh melakukan terjemahan yang lebih baik, lebih-lebih lagi menggunakan Penterjemah Pertuturan Universal untuk menarik perhatian sesiapa sahaja yang bercakap dialek itu. Sebaliknya, perniagaan itu menjadikan teknologi sumber terbuka supaya penyelidik lain boleh memperbaikinya.

Lihat Juga :   Macam Mana Nak Tukar Nama di Facebook

AI Penterjemah Ucapan Universal pada masa ini hanya boleh menyokong bahasa Hokkien tanpa bertulis, tetapi apabila penyelidikan bergerak ke hadapan, lebih banyak kemungkinan akan ditambah. Matlamat projek yang dinyatakan adalah untuk “akhirnya membenarkan terjemahan pertuturan-ke-pertuturan masa nyata antara semua bahasa yang wujud, malah bahasa pertuturan utama,” menurut Meta. Teknologi ini akan membolehkan semua orang berkomunikasi dengan lebih mudah dengan menghapuskan halangan bahasa, tetapi perniagaan juga menjelaskan bahawa ia akhirnya akan memainkan peranan dalam visi Metaverse yang besar. 

Ini sudah tentu memberi kebaikan kepada semua orang terutama semasa kita perlu berkomunikasi dengan masyarakt lokal di setiap negara yang kita lawat dan tidak menggunakan bahasa ingeris sebagai bahasa penghantar. 

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!