Operasi mencari Muhammad Hawari, seorang pendaki Everest, Sherpa merancang untuk kembali tahun depan.

GEORGE TOWN, 15 Dis — Serpa Gunung Everest akan terus mencari pendaki cacat pendengaran, pendaki Malaysia Everest 2023 (ME2023), Muhammad Hawari Hashim, yang hilang sejak 19 Mei, pada musim pendakian akan datang.

Nivesh Karki, 35, berkata syarikatnya di Nepal memberi jaminan bahawa mereka akan meneruskan pencarian, bersama 20 syarikat pemandu gunung lain, dari April hingga Mei tahun depan.

Dia berkata atas rasa tanggungjawab, dia datang ke Malaysia untuk bertemu ibu Muhammad Hawari, Che Tom Hassan, 64, sambil menambah bahawa dia mahu menunaikan janji yang dibuat kepadanya untuk mencari anaknya.

“Kami akan meneruskan pencarian Muhammad Hawari kerana dia sebahagian daripada keluarga kami. Bagi kami, misi pencarian walaupun mencabar tetapi tidak mustahil kerana ada kejadian mayat pendaki yang hilang sejak 1942 ditemui dalam keadaan utuh pada 2019.

“Kita hanya perlu mencari sebarang tanda atau kesan yang ditinggalkan pendaki. Syarikat kami juga menawarkan ganjaran kepada malim gunung yang berjaya mengesan Muhammad Hawari,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Nivesh, pengarah Pioneer Adventure dan jurugambar bebas, Bidhan Shrestha, diterbangkan dari Nepal oleh majikan Muhammad Hawari, Lembaga Muzium Negeri Pulau Pinang (LMNPP). LMNPP menganjurkan program Ascent: Journey with The Malaysian Everest Expedition 2023 di Balai Seni Lukis Negeri, hari ini.

Turut hadir Che Tom dan keluarganya, termasuk isteri Muhammad Hawari Saffiyah Tang Xie Lie, 34, dan anak Hana Sakeena, 4, dan Haris Sufian, 2.

Nivesh dan Bidhan yang terlibat secara langsung dalam misi pencarian itu berkongsi pengalaman mereka bersama tetamu yang diterjemahkan ke bahasa Melayu oleh jurubahasa dan disampaikan menggunakan bahasa isyarat untuk Saffiyah dan kanak-kanak juga pekak.

Lihat Juga :   Restoran Disaman kerana hidangan kepak ayam tanpa tulang

Che Tom, yang dilihat menangis sepanjang tayangan video perjalanan Everest anaknya, melahirkan rasa lega dengan jaminan Nivesh.

“Sebagai ibu, saya mahu melihat jenazah anak saya kerana selagi saya tidak melihat jenazahnya di hadapan saya, saya akan terus tertanya-tanya tentang keberadaannya,” katanya ketika ditemui selepas program itu.

Che Tom berkata, dia akan melihat jaket oren yang dipakai Muhammad Hawari semasa ekspedisi Everest setiap hari bagi mengatasi perasaan rindu terhadap anaknya.

“Jaket itu dibawa pulang dari Nepal dan isteri Hawari menggantungnya di rumah. Bila tengok, saya rasa macam nampak Hawari pakai,” katanya.

Sementara itu, Saffiyah berkata, dia bekerja sebagai kerani sambilan di Jabatan Kebajikan Masyarakat di Seberang Perai Utara untuk menyara keluarganya.

Dia berkata Hana Sakeena akan menangis setiap malam kerana merindui ayahnya dan keliru mengapa ayahnya tiada di rumah.

“Sudah tiba masanya untuk kita meneruskan kehidupan kita. Kami berharap jenazahnya dapat ditemui…sekurang-kurangnya apabila mayat ditemui, dia akan tahu bahawa bapanya telah meninggal dunia,” tambahnya.

Muhammad Hawari hilang selepas meninggalkan Kem Keempat pada ketinggian 8,000 meter dari aras laut. Dilaporkan bahawa sehari sebelum dia berjaya menakluki puncak tertinggi dunia.

Misi mencari dan menyelamat Muhammad Hawari terpaksa diteruskan tahun depan kerana permit pencarian khas menggunakan dron dan carian udara yang diluluskan pihak berkuasa Nepal telah tamat tempoh. — Bernama

Sumber : malaymail

Lihat Juga :   Helpdesk Fizikal MySejahtera Kini Dibuka

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!