Orang muda cenderung mencari perkara baharu di TikTok, bukan Google Search

google tiktok

Ancaman TikTok terhadap perniagaan Google tidak terhad kepada YouTube. Perkhidmatan teras Google, termasuk Carian dan Peta, juga telah dipengaruhi oleh keutamaan yang semakin meningkat untuk media sosial dan video, sebagai perkara pilihan pertama golongan muda.

Naib Presiden Kanan Google, Prabhakar Raghavan, yang mengendalikan organisasi Google’ Knowledge & Information, membincangkan masa depan produk Google dan penggunaan AI mereka, serta kesan apl sosial popular, semasa persidangan Brainstorm Tech Fortune.

Dalam membincangkan evolusi carian, Raghavan secara tidak langsung menyatakan bahawa pengguna yang lebih muda kini mencari lebih kerap di Instagram dan TikTok berbanding Carian atau Peta Google.

Menurut Raghavan, pengguna baharu tidak mempunyai pemikiran seperti yang biasa dilakukan oleh syarikatnya. Pengguna ini cenderung untuk tidak menaip kata kunci, sebaliknya mencari kandungan dengan cara baharu yang lebih mengasyikkan.

“Dalam kajian kami, hampir 40% orang muda, ketika mereka mencari tempat untuk makan tengah hari, tidak membuka Peta Google atau Carian,” kata Raghavan. “Mereka pergi ke TikTok atau Instagram.”

Google mengesahkan kenyataan itu berdasarkan penyelidikan dalaman yang melibatkan tinjauan pengguna AS, berumur 18 hingga 24 tahun. Data tersebut belum lagi diterbitkan, tetapi akan ditambahkan pada tapak Google, bersama dengan statistik lain, lapor TechCrunch (13/7).

Raghavan juga menerangkan bagaimana golongan muda secara amnya tertarik kepada carian dan penemuan yang lebih “kaya secara visual.” Beliau berkata keperluan pengguna muda untuk kandungan visual akan mengubah Carian Google, dan merupakan sebahagian daripada penilaian berterusan platform.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!