Pemasangan rasmi peralatan internet Starlink pertama Malaysia di UiTM Kuala Pilah

Hasil perjanjian kerajaan dengan perniagaan Elon Musk, akan menerima sepuluh peranti internet Starlink. Sememangnya kampus Kuala Pilah UiTM di Negeri Sembilan kini memiliki peralatan internet Starlink yang pertama di Malaysia.

Alat Starlink pertama dihantar secara rasmi ke kampus 27 Julai 2023 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, menurut maklumat yang disiarkan oleh Twitter oleh Menteri Komunikasi dan Digital (KKD) Fahmi Fadzil. Fahmi turut memaparkan gajet internet yang diletakkan secara rasmi di kolej itu dalam tweet lain.

Bagi membantu pelajar menerima sambungan rangkaian yang lebih kukuh, beliau menyambung, penggunaan peranti internet Starlink, yang menggunakan sambungan satelit untuk akses internet, adalah proof of concept (POC). Sementara menunggu belanjawan yang lebih besar untuk membina pusat akses untuk WiFi kampus, ini adalah langkah sementara.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menjalankan tinjauan, yang dijelaskan lagi oleh Menteri KKD, dan mendapati kampus UiTM Kuala Pilah mempunyai beberapa titik buta untuk titik capaian WiFinya, di dalam dan di luar bangunan. Kampus ini benar-benar satu daripada sepuluh kampus UiTM yang kerap mengalami masalah sambungan, dan mungkin peralatan internet Starlink akan membantu menyelesaikan masalah ini.

Selain itu, Fahmi menegaskan bahawa beberapa universiti tambahan di lokasi luar bandar telah diiktiraf sebagai bakal penerima perkhidmatan internet satelit. Syarikat itu diberi kuasa secara sah untuk beroperasi di Malaysia, jadi jika anda berminat untuk menggunakan Starlink sendiri, ambil perhatian bahawa ia mungkin sangat mahal.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!