Pengasas firma ventilator, Li Xiting mendahului senarai Forbes yang terkaya di Singapura

senarai individu terkaya di singapura
(Ikut arah jam dari kiri ke atas) Mr Li Xiting, Eduardo Saverin, Mr Goh Cheng Liang, Mr Forrest Li, Mr Ye Gang dan Mr Anthony Tan.FOTOS: MINDRAY / FACEBOOK, ST FILE, LIANHE ZAOBAO, TIME BISNES, SEA LIMITED, GRAB

 

SINGAPURA – Pengasas pembuat ventilator, Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronics Co, Encik Li Xiting, mendapat tempat teratas dalam Forbes’ Singapore Rich List untuk pertama kalinya tahun ini, dengan kekayaan bersihnya melambung tinggi di tengah pandemi Covid-19.

Anthony Tan, pengasas bersama aplikasi super Grab, adalah antara tiga penambahan baru dalam senarai, yang mengumpulkan 50 orang terkaya di Republik itu.

Di sampingnya adalah Dr Shi Xu, pengasas syarikat penyelesaian nanoteknologi Nanofilm, dan Encik Zhao Changpeng, pengasas dan ketua eksekutif exchange cryptocurrency Binance.

Gabungan kekayaan bersih 50 yang paling kaya di Singapura meningkat 25 peratus kepada AS $ 208 bilion (S $ 282 bilion) tahun ini, dengan 42 peserta bernilai AS $ 1 bilion atau lebih.

Li, yang saham syarikatnya telah meningkat sekitar 19 % sejak tahun lalu disebabkan oleh peningkatan permintaan untuk alat perubatannya semasa wabak koronavirus, menduduki tempat kedua dalam daftar tahun lalu. Warganegara Singapura yang meningkat AS $ 5.2 bilion ke nilai bersihnya sepanjang tahun lalu.

Grab Mr Tan, presiden pengedar kereta Malaysia Tan Chong Motor, berhasrat untuk disenaraikan di Amerika Syarikat melalui perjanjian syarikat pemerolehan tujuan khas (Spac) yang akan bernilai syarikat itu sekitar US $ 40 bilion.

Dia pernah tersenarai di antara yang terkaya di Malaysia.

Sementara itu, Dr Shi melihat peningkatan kekayaannya setelah Nanofilm disenaraikan tahun lalu. Syarikat itu menandatangani perjanjian dengan pelabur negara Temasek pada bulan Julai untuk melabur dalam usaha sama untuk mencari jalan keluar mengenai penggunaan hidrogen sebagai sumber tenaga.

Lihat Juga :   Pil Rawatan COVID-19 Paxlovid Tiba Di Malaysia

Kedua dalam senarai tahun ini adalah pengasas Facebook dan kapitalis teroka Eduardo Saverin, sementara hartawan cat Goh Cheng Liang menduduki tempat ketiga.

Wuthelam Holdings Mr Goh mengambil saham majoriti pembuat cat terbesar di Jepun, Nippon Paint Holdings dalam perjanjian AS $ 12 bilion yang diselesaikan pada bulan Januari. Ini menyumbang kepada kekayaan bersihnya meningkat AS $ 3.8 bilion menjadi AS $ 18.6 bilion.

Sepertiga dari yang gabungan dalam edisi Ogos Forbes Asia adalah hartawan teknologi, yang menunjukkan bahawa usaha Singapura untuk memupuk budaya yang kondusif mula membuahkan hasil.

Mereka termasuk tiga pengasas bersama platform e-dagang syarikat induk Shopee SeaMr Forrest Li, Ye Gang dan David Chen – yang masuk separuh teratas dalam senarai.

Mereka memperoleh keuntungan terbesar dalam senarai dari segi peratusan, dengan kekayaan kolektif AS $ 29.3 bilion, lebih dari dua kali ganda nilai bersih AS $ 12.6 bilion setahun yang lalu.

Sea, yang tersenarai di Bursa Saham New York, dianugerahkan salah satu daripada dua lesen bank digital digital Singapura tahun lalu dan ditambahkan ke Indeks MSCI Singapura pada bulan Mei.

Rangkaian hotpot Haidilao Mr Zhang Yong dan Cik Shu Ping, yang menduduki tempat pertama dalam senarai tahun lalu, merosot ke tangga keempat tahun ini kerana nilai bersih mereka merosot menjadi AS $ 16 bilion daripada US $ 19 bilion tahun lalu.

Saham Haidilao International Holding merosot dalam beberapa bulan terakhir, mencerminkan cabaran yang dihadapi oleh industri restoran global semasa wabak tersebut.

Lihat Juga :   Google Cloud Melantik Veteran Teknologi sebagai Malaysia Country Manager

Pada bulan Julai, sahamnya merosot 32 peratus dalam tempoh lima hari, menjadikannya prestasi terburuk tahun ini di Hang Seng Index Hong Kong.

Pasangan itu adalah antara tujuh peserta dalam senarai Forbes yang kekayaannya menurun pada tahun lalu.

Nilai bersih minimum untuk membuat senarai tahun ini ialah AS $ 735 juta, meningkat daripada AS $ 610 juta tahun lalu.

Senarai itu merangkumi kekayaan keluarga – dan yang dikongsi bersama antara keluarga besar. Warganegara asing yang menetap di Singapura, serta mereka yang bukan penduduk tetapi mempunyai perniagaan atau hubungan lain dengan Republik, juga dapat dimasukkan dalam senarai.

Nilai bersih peserta didasarkan pada harga saham dan exchange rates pada penutupan pasaran pada 26 Julai 2021.

10 individu terkaya di singapore

 

Sumber : Straitstimes

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!