Pengasas & Pemilik TikTok ByteDance Meletakkan Jawatan Sebagai CEO

ceo bytedance tiktok letak jawatan

 

Ketua Pegawai Eksekutif ByteDance telah mengumumkan bahawa dia mengundurkan diri dari peranannya memimpin syarikat yang diasaskanya berjaya dengan TikTok dan menjadikannya sebagai salah satu syarikat yang paling berharga di dunia.

Zhang Yiming, yang mengasaskan ByteDance pada tahun 2012, akan berpindah ke kedudukan lain di syarikat itu, dan rakan pengasas bersama Liang Rubo akan menjadi CEO baru. Liang kini menjalankan HR di ByteDance.

Dalam surat dalaman yang panjang yang ByteDance kemudian diumumkan, Zhang merenungkan kedudukannya dan bagaimana dia merasakan dia akan lebih efektif dalam peranan lain. Zhang berkata “Saya bimbang saya masih terlalu bergantung pada idea yang saya ada sebelum memulakan syarikat, dan tidak mencabar diri saya dengan mengemas kini konsep tersebut.”

“Saya fikir orang lain dapat mendorong kemajuan dengan lebih baik melalui bidang seperti pengurusan harian yang lebih baik,” lanjutnya. “Sebenarnya, saya kekurangan beberapa kemahiran yang menjadikan pengurus yang ideal. Saya lebih berminat untuk menganalisis prinsip organisasi dan pasaran, dan memanfaatkan teori-teori ini untuk mengurangkan kerja pengurusan, dan bukannya menguruskan orang. Begitu juga, saya tidak terlalu sosial, lebih suka aktiviti bersendirian seperti dalam talian, membaca, mendengar muzik, dan melamun tentang apa yang mungkin. “

Zhang menggambarkan Liang sebagai “rakan kongsi yang tidak ternilai” dan memulakan perbincangan mengenai dia mengambil alih sebagai CEO ByteDance pada bulan Mac. Peralihan akan berlangsung dalam enam bulan ke depan, dan peranan baru Zhang akan memfokuskan pada “strategi jangka panjang, budaya korporat, dan tanggungjawab sosial,” menurut syarikat itu.

Pengumuman ini menandakan perubahan besar bagi kepemimpinan korporat ByteDance, tetapi tidak terlalu mempengaruhi operasi TikTok sehari-hari. Bulan lalu ByteDance mengumumkan bahawa bekas Xiaomi CFO Chew Shouzi akan memegang peranan sebagai CEO TikTok yang berdedikasi setelah mengupahnya pada bulan Mac untuk mengambil alih sebagai CFO syarikat induk.

Lihat Juga :   Kenali Jurubahasa Bahasa Isyarat yang Viral Ini

Chew mengambil alih tugas dari Vanessa Pappas, yang menjalankan syarikat itu secara sementara setelah mantan eksekutif Disney Kevin Mayer meninggalkan tugas itu kurang dari empat bulan dalam tempohnya. Keputusan Mayer adalah kerana kesulitan politik rangkaian sosial di AS, walaupun percubaan pentadbiran Trump untuk melarangnya atau memaksa penjualan akhirnya gagal.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: