Penggabungan AirAsia-AAX akan melibatkan operasi Thai, Tony bertemu PM Thailand pada hari Rabu untuk berbincang mengenai had pemilikan asing syarikat penerbangan

SEPANG (8 Jan): Ketua pegawai eksekutif (CEO) Capital A Bhd Tan Sri Tony Fernandes akan bertemu Perdana Menteri Thailand Srettha Thavisin pada hari Rabu (10 Jan) untuk berbincang mengenai had pemilikan asing untuk syarikat penerbangan tidak lebih daripada 49% di negara ekonomi terbesar ke dua di Asia Tenggara itu.

“Saya berjumpa perdana menteri [Thailand] pada hari Rabu; Saya berharap akhirnya, kita boleh menjadi satu syarikat penerbangan Asean,” katanya kepada pemberita di sini pada Isnin, selepas mengumumkan penggabungan perniagaan syarikat penerbangan di bawah Capital A dengan AirAsia X Bhd (AAX).

Perjanjian itu akan melibatkan Capital A melupuskan semua perniagaan penerbangan jarak dekatnya kepada AAX, termasuk Thai AirAsia Co Ltd (TAA), yang dipegang di bawah PCL Asia Aviation Asia yang tersenarai oleh 43% milik Capital A.

Sementara itu, AAX memiliki 49% daripada Thai AirAsia X Co Ltd, dan penyatuan dengan TAA mungkin menyebabkan perubahan kepada pegangan saham asing akhirnya dalam kedua-dua syarikat Thai ini.

Fernandes berkata lembaga pengarah Capital A telah meluluskan penggabungan itu tetapi rundingan masih diteruskan, dengan kedua-dua pihak menyasarkan untuk menandatangani perjanjian muktamad dalam beberapa minggu akan datang.

Capital A mendedahkan kepada Bursa Malaysia bahawa ia telah menandatangani surat tawaran tidak mengikat dengan AAX untuk melepaskan AirAsia Bhd, yang menempatkan operasi syarikat penerbangannya di Malaysia, dan AirAsia Aviation Group Ltd, unit induk syarikat penerbangannya di Indonesia, Filipina dan Thailand , dalam urus niaga tunai dan/atau saham.

Walaupun tiada nilai didedahkan kerana perbincangan masih berjalan, Kenanga Research telah menilai aset syarikat penerbangan Capital A pada RM2.5 bilion dalam laporan pada Ogos tahun lepas, berdasarkan 10 kali nisbah harga pendapatan (PER) hadapan kumpulan untuk kewangan. tahun berakhir 31 Dis 2024 (TK2024). Maybank IB Research menganggarkan penilaian yang lebih tinggi sebanyak RM5.47 bilion, atau 91 sen sesaham berdasarkan PER hadapan (FY2024) sebanyak lapan kali. Penganalisis lain berkata penilaian antara RM2.5 bilion dan RM5 bilion adalah angka yang lebih sesuai.

Lihat Juga :   Dakwaan Xiaomi 12 Ultra Specs Bocor; Menampilkan Snapdragon 8 Plus Gen1

“Berapa lama proses ini akan mengambil masa? Mungkin tiga atau empat bulan, mungkin lima bulan. Dan kemudian, [RedQ di Sepang] ini akan menjadi rumah bagi AirAsia Aviation (nama baharu AAX); Modal A ialah [di] Damansara Heights. Saya akan menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Capital A, dan penasihat kepada Bo [Lingam],” kata Fernandes pada hari Isnin.

“PN17 telah menjadi sedikit rahmat; dalam beberapa cara, [ia] menyakitkan tetapi saya fikir ia memaksa kami untuk berfikir semula dan mencipta semula,” tambahnya.

Fernandes berkata selepas penggabungan, Capital A akan ditinggalkan dengan empat perniagaan iaitu unit penyelenggaraan penerbangan Asia Digital Engineering Sdn Bhd; segmen aplikasi super yang dijalankan oleh 96.19% milik AirAsia SuperApp Sdn Bhd; unit logistik milik 77.56% Teleport Everywhere Pte Ltd; dan perniagaan pembayaran digital yang dimiliki 99.56% di bawah BigPay Pte Ltd.

“Kami membina lima syarikat hebat dan di Asean, kami benar-benar mahu berkembang [di] Indonesia dan Filipina. Kami berpendapat potensi pelancongan di kedua-dua negara tersebut adalah besar. Kami ingin mendapatkan lesen di Vietnam dan Singapura tetapi itu tidak boleh dicapai sekarang, jadi sebenarnya, pertumbuhan kami akan dipacu dengan sangat kuat oleh Filipina dan Indonesia, selain Malaysia dan Thailand,” katanya.

Wabak Covid-19 telah menyebabkan semua pesawat AirAsia digantung pada 2020, menyebabkan Capital A dan AAX dikategorikan sebagai syarikat masalah kewangan PN17.

PN17 AAX telah ditarik balik oleh bursa saham tempatan November lalu, dan Fernandes pada Isnin berkata penggabungan itu, ditambah dengan penyenaraian akan datang perniagaan royalti jenama Capital A dan unit pemajakan pesawat di AS, akan membantu Capital A dalam menaikkan status PN17nya juga .

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!