Proton X50: Inilah sebabnya mengapa SUV baru ini mendapat penarafan lima bintang oleh Asean NCAP (VIDEO)

NCAP Proton X50

 

KUALA LUMPUR, 11 Okt – NCAP Asean (Program Penilaian Kereta Baru untuk Negara-negara Asia Tenggara) akhirnya mengeluarkan laporan keselamatan kemalangan, termasuk video ujian kemalangan penuh, untuk Proton X50 yang dinanti-nantikan. Ini mengikuti pengumuman awal organisasi pada akhir September bahawa SUV segmen B yang akan datang menjaringkan penilaian lima bintang Asean NCAP.

NCAP Proton X50

X50, yang memperoleh skor keseluruhan 84.26 mata, bergabung dengan kereta bertaraf lima bintang lain dalam senarai NCAP Asean yang merangkumi Proton X70 (2018) yang mencetak 89.24, Perodua Aruz (2018) yang mendapat 86.49, Toyota Corolla Cross (2020) yang berjaya mendapat 88.61.

Berdasarkan hasilnya, adalah meyakinkan untuk mengetahui bahawa penilaian keselamatan berlaku untuk keempat-empat varian kenderaan ketika ujian kemalangan dilakukan pada Piawaian X50. Itu cukup mengagumkan memandangkan model asasnya tidak dilengkapi dengan Sistem Pemandu Pemandu Advance (ADAS) yang lengkap (yang terdapat pada varian Flagship) dan hanya dilengkapi dengan empat beg udara dan bukannya enam beg udara pada tiga varian lain.

X50 hadir dengan ciri keselamatan lain termasuk Electronic Stability Control (ESC) dan Seatbelt Reminder (SBR) untuk penghuni depan di semua varian. Selain itu, ia juga mempunyai teknologi bantuan keselamatan lain seperti Blind Spot Technology, Lane Departure Warning System, Forward Collision Warning System dan Lane Keep Assist. Ia juga dilengkapi dengan ISOFIX dan penambat atas untuk menampung sekatan keselamatan anak (CRS) di semua varian.

Berdasarkan video ujian kemalangan NCAP Asean, ia menunjukkan bagaimana X50 berjaya menahan hentaman hentaman depan dan sisi dari pelbagai sudut. Kerosakan frontal khususnya kelihatan sangat menjanjikan kerana kedua-dua tiang A dan ruang penghuni X50 tetap utuh. Namun, menurut laporan itu, kedua-dua penghuni depan mengalami kecederaan di bahagian dada. Juga, terdapat sedikit risiko kecederaan pada bahagian bawah kaki pemandu.

Lihat Juga :   Kerajaan Menawarkan Diskaun Telco Untuk Pelajar dan Keluarga di bawah Pakej "Keluarga Malaysia"

Menggali lebih dalam laporan, X50 menjaringkan 13.42 daripada 16 untuk hentakan frontal dan skor penuh 16 untuk hentaman sampingan. Ia juga menguji 2 dari 4 untuk teknologi perlindungan kepala, alasan untuk skor yang lebih rendah adalah kerana kekurangan beg udara tirai pada kenderaan yang diuji.

Menurut hasil NCAP Asean, X50 mencetak 31.42 daripada skor maksimum 36 untuk Perlindungan Penghuni Dewasa (AOP). Sebagai tambahan, SUV kedua Proton mendapat markah tinggi dari segi Perlindungan Penghuni Kanak-kanak (COP) pada 41.50.

Jika dilihat dari perspektif, angka ini cukup baik jika dibandingkan dengan Perodua Aruz (AOP – 31.14, COP – 41.19) walaupun ia terbaik oleh Toyota Corolla Cross (AOP – 33.01, COP – 44.35).

Dari segi teknologi Safety Assist, X50 mencetak 14 dari 18 kerana varian Standard tidak mempunyai peringatan tali pinggang keledar untuk penumpang belakang. Perlu diperhatikan bahawa versi Flagship mempunyai peringatan tali pinggang keselamatan untuk semua tempat duduk.

Sebagai tambahan, NCAP Asean memperkenalkan Blind Spot Technology (BST) dalam protokol 2017-2020 terbarunya. Penilaian mengesahkan bahawa teknologi berfungsi di kedua-dua bahagian kiri dan kanan kenderaan.

Laporan NCAP Asean yang lengkap juga mengesahkan bahawa penarafan keselamatan berlaku untuk model X50 yang dimaksudkan untuk pasaran Thailand, yang mengesahkan bahawa SUV akan dieksport ke Thailand pada masa depan.

Proton belum mendedahkan butiran harga atau tarikh pelancaran sebenar SUV. Tetapi mereka yang ingin menjadi antara yang pertama di negara ini yang memiliki X50 boleh meletakkan deposit sebanyak RM500 untuk menempah unit. – SoyaCincau

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!