Public Bank menawarkan pinjaman, bantuan pembayaran balik pembiayaan kepada pelanggan yang terjejas akibat banjir

Public Bank menawarkan pinjaman, bantuan pembayaran balik pembiayaan kepada pelanggan yang terjejas akibat banjir

KUALA LUMPUR: Public Bank dan Public Islamic Bank menawarkan pelepasan bayaran balik pinjaman dan pembiayaan kepada pelanggan yang terjejas akibat banjir baru-baru ini di beberapa negeri di Malaysia.

Pengarah urusan dan ketua pegawai eksekutif Public Bank Tan Sri Tay Ah Lek berkata

pelepasan bayaran balik akan meringankan beban kewangan mereka dan juga membantu mereka memulihkan mata pencarian mereka.

Menurut kenyataan itu, langkah pelepasan termasuk penangguhan ansuran bulanan untuk pinjaman dan pembiayaan sehingga enam bulan atas dasar permintaan.

Pelepasan bayaran balik itu terpakai kepada kemudahan pinjaman dan pembiayaan seperti pembiayaan rumah, sewa beli dan kad kredit untuk pelanggan individu serta pinjaman dan pembiayaan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) untuk perniagaan tempatan yang terjejas.

Bank-bank itu juga menawarkan pengecualian caj untuk menggantikan dokumen berkaitan perbankan seperti kad bank dan buku simpanan yang telah musnah atau hilang dalam banjir.

Di samping itu, tuntutan insurans yang dilindungi oleh polisi insurans yang ditaja jamin oleh Lonpac Insurance Bhd akan dipercepatkan untuk memudahkan pelanggan yang terjejas.

“Selain itu, PKS dan perusahaan mikro yang terjejas akibat banjir yang terletak di daerah yang dikenal pasti oleh Agensi Pengurusan Bencana Negara sebagai kawasan bencana banjir juga layak untuk memohon Kemudahan Bantuan Bencana Bank Negara Malaysia (BNM), di mana Public Bank mengambil bahagian. institusi kewangan.

“Kemudahan ini adalah untuk tujuan pembaikan dan/atau penggantian aset untuk kegunaan perniagaan, seperti loji dan jentera yang rosak akibat banjir, serta untuk tujuan modal kerja,” katanya. – Bernama

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!