Rakyat Malaysia Lebih 18 Tahun Boleh Mendaftar Butiran Mereka Di PADU Mulai 2 Januari

Hab Pangkalan Data Pusat (PADU)

Kerajaan telah mengumumkan bahawa Hab Pangkalan Data Pusat (PADU) akan dilancarkan secara rasmi pada Januari seperti yang didedahkan sebelum ini dan, yang lebih penting, rakyat Malaysia akan mula mendaftar butiran mereka mulai 2 Januari 2024. Ini boleh dilakukan sama ada dalam talian atau pun luar talian bagi mereka yang tidak mempunyai akses ke internet.

PADU bertujuan untuk menyediakan kerajaan dengan data yang lebih tepat mengenai pendapatan isi rumah. Melalui analitik “hampir masa nyata”, data butiran akan membantu kerajaan menggubal dasar dan program untuk membasmi kemiskinan dan seterusnya sambil mengurangkan proses pentadbiran.

Walaupun tidak wajib, Kementerian Ekonomi menggalakkan setiap warganegara berumur 18 tahun ke atas untuk mengemas kini butiran mereka dalam pangkalan data untuk memastikan mereka tidak terlepas sebarang subsidi atau program penjagaan sosial yang mereka layak. Profil individu akan mempunyai 39 mata maklumat termasuk alamat semasa anda, pekerjaan dan pendapatan; butiran dalam profil anda boleh dikemas kini pada bila-bila masa.

Rakyat Malaysia boleh mendaftar dan mengemaskini butiran mereka melalui portal PADU atau jika mereka tidak mempunyai akses kepada internet, mereka juga boleh berbuat demikian dengan mengisi borang di meja bantuan dan premis kerajaan tertentu seperti pejabat daerah dan agensi kerajaan. Salah satu subsidi sasaran yang dirancang yang akan menggunakan pangkalan data ini termasuk subsidi petrol RON95 disasarkan akan datang yang akan dilancarkan pada separuh kedua 2024.

Lihat Juga :   Plan Netflix beriklan Antara AS$7 Dan AS$9

(Sumber: KPDN)

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!