SEC mengatakan posting pada akaun X palsu, spot Bitcoin ETF belum diluluskan

BTC ETF

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) berkata pada hari Selasa (9 Jan) bahawa seseorang menyiarkan posting palsu pada akaun media sosialnya di platform X, mendakwa bahawa ia telah memberikan kelulusan kepada spot Bitcoin ETF yang dinanti-nantikan untuk dana dagangan bursa bitcoin.

Pengawal selia belum lagi meluluskan spot bitcoin ETF, kata jurucakap SEC, sambil menambah bahawa akaun agensi itu telah dikompromi. Jurucakap itu tidak memberikan butiran tambahan.

Luno Malaysia Sdn Bhd ialah salah satu daripada lima pengendali pasaran yang diiktiraf yang SC telah mendaftar dan membenarkan untuk mengendalikan pertukaran aset digital di Malaysia

Posting tanpa kebenaran di X, yang dahulunya dikenali sebagai Twitter, berkata bahawa SEC telah memberikan kelulusan untuk ETF bitcoin pada semua bursa sekuriti negara berdaftar dan menyertakan gambar yang dikatakan memetik Pengerusi SEC Gary Gensler. Jawatan itu diambil oleh Reuters dan media berita lain yang memantau akaun SEC. Harga bitcoin melonjak selepas siaran itu.

Penyiaran itu dibuat apabila SEC dijangka secara meluas pada hari Rabu untuk akhirnya meluluskan sekumpulan ETF yang menjejaki harga bitcoin, dalam masa yang berpotensi untuk industri crypto. Siaran tanpa kebenaran itu mengejutkan industri, dengan orang dalam berebut untuk mengetahui sama ada ia benar dan mengapa SEC mula-mula menerbitkan sesuatu di media sosial.

Eksekutif daripada beberapa penerbit ETF, bercakap ( tidak mahu namanya didedahkan kerana sensitiviti perkara itu), berkata mereka terkejut dan terkejut dengan tweet tersebut.

Lihat Juga :   Pernyataan Privasi Google Telah Disemak, dan Mengapa Anda Perlu Ambil Tahu.

Seorang eksekutif berkata dia “bimbang” bahawa SEC mungkin menangguhkan atau menahan kelulusan untuk spot bitcoin ETF akibat daripada penggodaman.

Anthony Tu-Sekine, seorang peguam dengan Seward & Kissel, berkata beliau tidak percaya insiden itu akan mengubah kemungkinan kelulusan pada peringkat akhir ini.

Tu-Sekine berkata tidak jelas mengapa seseorang akan melakukan sesuatu seperti itu sedangkan kelulusan sudah dijangka secara meluas. “Ini benar-benar membingungkan,” kata Tu-Sekine.

Menjelang 4.11 petang waktu tempatan, siaran pada akaun X SEC telah menerima sekurang-kurangnya 1 juta tontonan. Kurang daripada 20 minit kemudian, ia tidak lagi kelihatan dan nampaknya telah dipadamkan.

Gary Gensler, pengerusi Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa ASJurugambar: Samuel Corum/Bloomberg

Harga bitcoin melonjak sehingga sekitar AS$48,000 pada siaran palsu itu, sebelum jatuh ke bawah AS$45,000 minit kemudian. Ia terakhir turun 3.15 peratus kepada AS$45,513 selepas SEC memadam dan menolak maklumat tersebut. Sesetengah penganalisis menjangkakan bitcoin akan jatuh pada kelulusan ETF, selepas memperoleh lebih daripada 70 peratus dalam beberapa bulan kebelakangan ini dengan jangkaan lampu hijau.

SEC enggan menyatakan sama ada pihak berkuasa telah mula menyiasat kompromi itu atau sama ada insiden itu akan menjejaskan kemungkinan kelulusan. SEC sebelum ini telah menolak semua cadangan spot bitcoin ETF kerana bimbang akan manipulasi pasaran.

Akaun di X – seperti akaun di platform media sosial yang lain – kadangkala boleh dicerobohi dengan mencuri kata laluan atau memperdaya sasaran untuk melepaskan kelayakan log masuk mereka.

Lihat Juga :   MySejahtera kini memerlukan pengguna untuk mengesahkan ID dan tarikh lahir untuk access ke seluruh apps

Akaun juga boleh dirampas dengan menjejaskan platform media sosial itu sendiri. Pada tahun 2020, sebagai contoh, seorang penggodam remaja dan rakannya menceroboh rangkaian komputer dalaman X dan merampas kawalan ke atas berpuluh-puluh akaun berprofil tinggi, menggunakan akses itu untuk mempromosikan penipuan mata wang kripto.

Akaun milik Barack Obama, Kim Kardashian, Jeff Bezos dan Elon Musk adalah antara yang terjejas pada masa itu.

Jurucakap X tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Sumber: Reuters/fh

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!