Sejak 2021, rakyat Malaysia telah kehilangan RM302 Juta kepada scammer di Instagram dan Facebook.

scammer di Instagram dan Facebook.

Menurut Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD), Instagram dan Facebook, yang dimiliki oleh Meta, merupakan tempat rakyat Malaysia kerugian hampir RM302 juta akibat penipuan dalam talian. Tambahan pula, jumlah kerugian yang besar hanya terpakai untuk tempoh dari Januari 2021 hingga Jun 2023.

Menurut Astro Awani/Bernama, Timbalan Menteri KKD Teo Nie Ching menyatakan bahawa daripada jumlah tersebut, RM232 juta kerugian adalah disebabkan oleh penipuan Facebook, dan baki RM70 juta adalah disebabkan oleh penipuan Instagram. Selain itu, kerugian akibat penipuan Facebook berjumlah RM80 juta pada 2021, RM92 juta pada 2022, dan RM60 juta antara Januari dan Jun 2023.

Kerugian daripada penipuan Instagram pula berjumlah RM20 juta pada 2021, RM25 juta pada 2022, dan RM25 juta pada Jun 2023. Bagi mengelak daripada menjadi mangsa penipuan, Timbalan Menteri KKD menasihatkan rakyat Malaysia menggunakan media sosial dengan berhati-hati.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah mempertimbangkan tindakan undang-undang terhadap Meta sekiranya “kandungan yang tidak diingini” ini tidak dialih keluar. KKD dan Meta juga telah bertemu beberapa kali untuk membincangkan masalah yang berleluasa ini. Teo mendakwa bahawa akibatnya, Meta telah komited untuk meningkatkan usahanya untuk memerangi penipuan dalam talian pada platformnya.

Apakah pendapat anda tentang keadaan semasa? Komen di bawah dengan pendapat anda, dan terus semak TechNave untuk lebih banyak berita teknologi terkini dari Malaysia dan seterusnya!

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!