Setel kini akan membenarkan anda menjual minyak masak terpakai secara tunai, kredit RM10

setel jual minyak masak terpakai

Untuk mendaftarkan boleh klik di link ini Setel

eWallet Setel Petronas telah menambah ciri baharu yang membolehkan pengguna menjual minyak masak terpakai mereka secara tunai. Program perintis, kerjasama dengan pengitar semula minyak masak BioLestari Energy, kini tersedia di Kajang, Semenyih, Bangi dan Serdang, dengan rancangan untuk berkembang ke lebih banyak lokasi tidak lama lagi.

Pelanggan boleh meminta untuk menjual minyak masak mereka dengan pergi ke aplikasi Setel, mengetik pada ikon “recycle used cooking oil” dan memilih “request collection”. Anda kemudiannya akan dibawa ke borang di mana anda boleh memasukkan nama, nombor telefon, alamat rumah, alamat e-mel dan jumlah minyak yang ingin anda jual (minimum 5kg). Anda perlu menapis minyak terlebih dahulu untuk mengeluarkan sebarang sisa dan menyimpannya dalam bekas bertutup; jika anda baru menggunakan service ini untuk pertama kali, anda akan menerima jerrycan percuma untuk bermula.

Ejen berlesen BioLestari kemudiannya akan datang untuk mengambil minyak masak anda dalam masa empat hari bekerja dan membayar anda berdasarkan jumlah tersebut. Sebagai bonus tambahan, Setel akan memberi anda tambahan RM10 dalam kredit sehingga 31 Mac.

Minyak masak, terutamanya apabila digunakan dalam jumlah yang banyak untuk menggoreng, boleh menjadi masalah jika tidak dilupuskan dengan betul. Dicurahkan ke dalam singki, ia boleh menyumbat paip anda, dan ia juga boleh menyebabkan longkang dan pembetung berbau busuk akibat pertumbuhan bakteria. Ia juga menyukarkan syarikat rawatan air untuk menapis air.

Minyak terpakai sebaliknya boleh dikitar semula untuk menghasilkan sabun, pelincir, lilin, makanan haiwan dan haiwan peliharaan; ia juga boleh digunakan untuk membuat biodiesel—seperti yang kini dijual di Malaysia sebagai diesel B7 dan B10 Euro 5—dan juga bahan api jet boleh diperbaharui.

Lihat Juga :   Bagaimana "Blogger Ibu" Ini memperolehi hampir $2,000 sebulan daripada blognya

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!