Singapura adalah bandar termahal di dunia

Setiap tahun, pengurus aset Switzerland Julius Baer menerbitkan ranking bandar global dengan kos sara hidup tertinggi. Kenaikan harga menyaksikan beberapa kota metropolis meningkat dalam ranking, terutamanya di Asia.

Singapura telah menjadi bandar termahal di dunia buat kali pertama, mendahului Shanghai dan Hong Kong.

Tahun lepas, negara kota itu menduduki tempat kelima dalam senarai Julius Baer, yang berdasarkan “sekumpulan barangan dan perkhidmatan” yang dikaitkan dengan gaya hidup mewah (harta kediaman, kereta mewah, beg tangan berjenama, dll.).

Singapura adalah tempat biasa dalam penarafan tahunan bandar paling mahal untuk didiami, termasuk yang disusun oleh mingguan British

The Economist, di mana ia terikat dengan New York untuk tempat pertama tahun lepas.

Anehnya, Big Apple mengambil tempat kelima dalam indeks Julius Baer. Bandar Amerika Syarikat itu diungguli oleh dua metropolis Asia serta London, ibu kota paling mahal di Benua Lama.

Monaco mengekalkan tempat keenam dalam ranking untuk tahun kedua berturut-turut, manakala Dubai melonjak ke tempat ketujuh. Destinasi kegemaran ultrarich (dan influencer) ini ialah bandar ke-14 termahal di dunia tahun lepas.

Walaupun Miami berada di tempat ke-10, bandar tepi pantai Florida menyaksikan peningkatan terbesar dalam kos sara hidup (22 peratus) dalam satu tahun.

Sebaliknya, Paris jatuh tiga tempat dalam ranking ke tempat ke-13. Seperti Milan dan Barcelona, ibu negara Perancis itu jatuh ke bawah indeks disebabkan oleh kelemahan euro berbanding dolar.

Tetapi bandar-bandar Eropah ini terus menarik pelanggan mewah berkat gaya hidup mewah yang mereka tawarkan.

Lihat Juga :   Thailand dan Indonesia merancang untuk membangunkan pill molnupiravir Covid-19

Berikut adalah beberapa aktiviti yang anda boleh lakukan atau lawati jika anda berada di Singapura

Sumber : NST

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *