Sony Xperia 1 IV dilancarkan dengan 4K OLED dan berharga US$1599.99 (~RM7006)

Sony Xperia 1 IV

Sony baru sahaja melancarkan telefon perdana terbaharu mereka, Xperia 1 IV. Seperti namanya, ini adalah generasi keempat siri Xperia 1 flagship. Disebabkan ia berada dalam kelas premium, sudah tentu Xperia 1 IV dilengkapi dengan ciri dan spesifikasi yang unggul.

Sony mempunyai falsafah reka bentuk telefon yang agak ringkas tetapi masih dengan sentuhan premium. Falsafah ini juga dicerminkan dalam Xperia 1 IV. Badan belakang dan depan membawa reka bentuk rata, tetapi dengan sudut bulat.

Di bahagian belakang, terdapat tiga kamera yang diletakkan secara menegak bersama penjenamaan Zeiss pada modul. Sementara itu, bahagian hadapan mempunyai bezel bawah sedikit tebal dan takuk di bahagian atas. Memandangkan telefon ini menekankan kamera, Xperia 1 IV juga mempunyai butang pengatup khusus.

Dilaporkan daripada Gizmochina (12/5), telefon ini menampilkan skrin OLED HDR 4K 6.5 inci yang mempunyai refresh rate 120 Hz dan aspect ratio 21: 9. Skrin telefon ini menawarkan ciri pengurangan motion blur reduction 240 Hz dan touch sampling rate 240 Hz. Skrin juga dilindungi oleh Corning Gorilla Glass Victus. Sony mendakwa bahawa panel OLED baharu pada Xperia 1 IV ialah paparan 4K paling terang, dan 50% lebih terang daripada generasi sebelumnya.

Tidak hairanlah telefon ini dikuasakan oleh pemproses Snapdragon 8 Gen 1. Chipset ini dipasangkan dengan 12 GB RAM dan 256 GB atau 512 GB storan dalaman. Kapasiti bateri telefon ini ialah 5,000 mAh yang agak besar. Terdapat juga sokongan untuk pengecasan pantas 30W dan juga pengecasan tanpa wayar.

Ciri ketara lain termasuk sistem pengendalian Android 12, pengimbas cap jari untuk keselamatan, pensijilan rintangan air dan habuk IP68, pembesar suara stereo peringkat penuh, dan juga bicu fon kepala 3.5mm yang menyokong audio resolusi tinggi.

Lihat Juga :   Pemasangan rasmi peralatan internet Starlink pertama Malaysia di UiTM Kuala Pilah

Menariknya, Sony Xperia 1 IV juga mempunyai ciri-ciri yang diperlukan oleh pencipta kandungan. Ini termasuk juruvideo, pemain permainan, pemuzik dan lain-lain. Oleh itu, telefon ini mempunyai sokongan permainan penstriman langsung asli. Bagi pemuzik, peranti ini dilengkapi dengan sokongan bunyi Dolby Atmos dengan kerjasama Sony Pictures Entertainment malah menampilkan 360 Reality Audio.

Di bahagian belakang, Xperia 1 IV dilengkapi dengan konfigurasi tiga kamera yang terdiri daripada tiga sensor 12 MP. Ini termasuk kamera utama 24mm dengan saiz penderia 1/1.7 inci, kamera sudut ultra lebar 16mm, dan akhirnya lensa zum telefoto 85 hingga 125mm.

Walaupun belum ada harga di Malaysia, telefon itu diumumkan dengan tanda harga AS$1599.99 (~RM7006). Yang hanya sedikit di bawah harga pelancaran Xperia Pro-I. Sony Malaysia mengatakan bahawa Xperia 1 IV akan tersedia secara tempatan pada awal Julai.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!