Spesifikasi ‘Oppo Foldable Phone’ Bocor Menjelang Pelancaran, Bagaimanakah Rupanya?

Oppo Foldable Phone

Oppo dikatakan sebagai vendor terbaru yang memperkenalkan rangkaian telefon pintar yang boleh dilipat ‘Oppo Foldable Phone’. Dilaporkan, syarikat China akan mengeluarkan telefon barunya dalam beberapa bulan yang akan datang.

Sekiranya maklumat ini beredar di internet itu betul, ada kemungkinan telefon pintar skrin lipat Oppo akan bersaing dengan Galaxy Z Fold 3.

Awal bulan ini, beberapa paten untuk telefon bimbit Android layar lipat Oppo telah dibocorkan di ruang siber. Dari gambar, nampaknya telefon bimbit syarikat akan datang dengan skrin fleksibel yang melipat ke dalam.

Kebocoran terbaru datang dari akaun leaker terkenal di Weibo, iaitu Digital Chat Station. Kepada 91mobil, dia menyatakan maklumat terperinci mengenai konfigurasi kamera, chipset, dan ukuran layar telefon layar lipat Oppo.

Dikutip dari Gizchina, Ahad (17/10/2021), telefon ini akan datang dengan skrin 7.8 inci hingga 8 inci – lebih besar daripada Galaxy Z Lipat iaitu 7.6 inci.

Bukan hanya itu, paten itu juga mempamerkan reka bentuk engsel yang serupa dengan peranti Microsoft Surface Duo. Perbezaannya ialah engsel pada telefon Oppo ini lebih luas.

Gunakan Panel OLED

Selain itu, panel paparan telefon lipat Oppo ini kemungkinan sama besar dengan Galaxy Z Fold 3.

Dari segi prestasi, peranti yang boleh dilipat ini menggunakan chipset Snapdragon 888.

Mengenai fotografi, telefon pintar skrin lipat ini akan memuatkan sensor 50MP IMX 766. Bagi kamera selfie, pengguna akan menemui sensor 32MP.


Skrin Lebih Besar dan Gunakan ColorOS 12

Dengan ukuran skrin yang lebih besar, syarikat berharap dapat mengurangkan lipatan di layar. Kebocoran terbaru mendedahkan spesifikasi telefon pintar lipat Oppo.

Peranti ini juga akan dilengkapi dengan sensor cap jari yang dipasang di sisi, dan akan menjalankan OS Android 11 dengan ColorOS 12 di bahagian atas.

Lihat Juga :   MacBook Pro dengan M2 Pro & M2 Max Kini Rasmi: Harga Bermula Pada RM8,799

Menurut laporan Android Authority, telefon pintar skrin lipat Oppo ini akan mula dijual tahun ini.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!