Will Smith dilarang menghadiri Oscar untuk 10 tahun akan datang

Will Smith dilarang menghadiri Oscar untuk 10 tahun akan datang

Tiada siapa menyangka malam Oscar 2022 akan menjadi malam terakhir Will Smith, sekurang-kurangnya untuk dekad yang akan datang. Selepas menampar Chris Rock di majlis anugerah, Will Smith dilarang menghadiri acara tersebut selama 10 tahun, lapor ScreenRant (9/4).

Will Smith menjadi kata kunci utama semasa majlis Oscar yang diadakan pada 27 Mac. Dia berjalan ke atas pentas dan menampar muka pelawak Chris Rock yang membuat jenaka tentang isteri Smith, Jada Pinkett Smith. Tamparan Smith disusuli dengan sumpahan yang keluar dari mulutnya terhadap Rock.

Tindakan Smith yang tidak dijangka menjejaskan nasibnya dengan Anugerah Akademi. Walaupun Rock enggan mendakwa Smith, laporan tersebar bahawa Smith mungkin kehilangan Oscarnya atau menerima larangan sementara daripada acara berkaitan Oscar. Dia juga dilaporkan telah meletak jawatan dari Akademi.

Baru-baru ini, Lembaga Akademi Seni dan Sains Filem mengumumkan hukuman 10 tahun untuk Smith yang menghalangnya daripada menghadiri semua acara berkaitan Anugerah Akademi, secara peribadi atau maya. Larangan ini akan tamat pada 8 April 2032.

Kini, Will Smith adalah orang kelima dalam sejarah yang dihalang daripada muncul di Oscar. Empat daripada mereka ialah penerbit Harvey Weinstein, pelawak Bill Cosby, pengarah Roman Polanski, dan sinematografer Adam Kimmel.

Keputusan Akademi untuk mengharamkan Will Smith untuk 10 tahun akan datang tidak menghalangnya daripada dicalonkan malah memenangi lebih banyak anugerah. Ini bermakna, Smith masih berpeluang mendapat anugerah pada masa hadapan.

Sumber : ScreenRant

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!