Xiaomi 12 Vs iPhone 13: Perbandingan Spesifikasi

Xiaomi 12 Vs iPhone 13

Tahun 2021 berakhir dengan pelancaran Xiaomi 12 dan, buat kali pertama selepas beberapa tahun, salah satu perdana (flagship) utama Xiaomi juga merupakan telefon yang sangat compact. Inilah sebab mengapa kami fikir ia akan menjadi alternatif yang sempurna kepada iPhone 13: sama seperti perdana Apple, salah satu kelebihan terbaiknya ialah dimensi padat, yang merupakan sesuatu yang sangat sukar ditemui pada flagship masa kini.

Tetapi bolehkah Xiaomi 12 menggantikan iPhone 13? Ini perbandingan antara spesifikasi Xiaomi 12 dan iPhone 13 yang diharapkan dapat menjawab soalan ini dan membolehkan anda memahami yang mana satu yang sesuai dengan keperluan sebenar anda. Walaubagaimanapun, perbandingan ini hanya dilakukan berdasarkan spesifikasi di atas kertas, Masih terlalu awal untuk membuat perbandingan yang tepat kerana Xiaomi 12 mula rasmi hanya beberapa hari lalu dan tiada siapa yang kami masih belum berpeluang untuk menguji telefon tersebut. 

Reka bentuk

Apple iPhone 13 pastinya mempunyai reka bentuk ikonik dan ia kelihatan sangat moden dengan flat borders. Ramai orang akan memilihnya hanya kerana ia adalah jenama Apple dan reka bentuk yang agak menarik dan nampak profesional.

Tetapi kami sebenarnya lebih suka Xiaomi 12 kerana nisbah skrin kepada badan yang lebih tinggi dan paparan lubang tebuknya: Saya serta ramai orang lain tidak menyukai takuk besar seperti yang terdapat pada iPhone 13; tetapi perlu diingat bahawa ia adalah soal citarasa.

Sebaliknya, iPhone 13 mempunyai kualiti binaan yang lebih baik: ia mempunyai kaca hadapan dan kaca belakang yang dilindungi oleh Ceramic Shield dan ia kalis air sehingga 6 meter dalam terima kasih kepada pensijilan IP68. Anda tidak mendapat apa-apa jenis pensijilan terhadap air dan habuk dengan Xiaomi 12.

Lihat Juga :   Black Shark 5 dan 5 Pro Kini Di Malaysia: Harga Bermula Dari RM2,299

 

Paparan

Di atas kertas, Xiaomi 12 mempunyai paparan yang lebih maju. Ianya datang dengan panel OLED dengan satu bilion warna, refresh rate 120 Hz, pensijilan HDR10+ dan sokongan Dolby Vision. Tetapi tidak selalu spesifikasi di atas kertas sepadan dengan pengalaman sebenar: Apple iPhone 13 menyediakan pembiakan warna yang sangat tepat dengan paparan OLED Super Retina XDR, ia menyokong Dolby Vision dan HDR10 juga.

Tetapi terdapat dua keburukan dengan perdana Apple: ia datang dengan refresh rate standard 60 Hz dan, tidak seperti Xiaomi 12, ia tidak mempunyai pembaca cap jari. Sebaliknya, ia menyokong Face ID untuk pengecaman muka 3D, yang sebenarnya lebih selamat daripada pembaca cap jari.

 

Spesifikasi & Perisian

Apple iPhone 13 dikuasakan oleh cipset Apple A15 Bionic yang dibina pada 5 nm dan berfungsi pada frekuensi maksimum 3.22 GHz, manakala Xiaomi 12 dijana oleh platform mudah alih Snapdragon 8 Gen 1 4 nm dengan frekuensi maksimum 3 GHz.

Kedua-dua telefon ini mempunyai jumlah RAM yang sangat berbeza: yang pertama menawarkan hanya 4 GB, manakala yang kedua naik sehingga 12 GB. Bagaimanapun, terima kasih kepada pengoptimuman sistem pengendalian iOS yang menakjubkan, prestasi iPhone berada pada tahap yang sama dan selalunya lebih tinggi daripada yang disediakan oleh Xiaomi 12 yang datang dengan Android 12.

 

Lihat Juga :   IOS 15 terbaru dan watchOS 8 Beta Membolehkan Pengguna Install Software Update Walaupun dengan Baki Saiz Storage Yang Sedikit

Kamera

Perkakasan kamera Xiaomi 12 lebih unggul daripada iPhone 13: ia mempunyai kamera utama 50 MP dengan OIS, sensor ultralebar 13 MP dan kamera makro telefoto 5 MP. Tetapi walaupun begitu, iPhone 13 mengklik foto yang lebih baik dalam banyak senario terima kasih kepada perisian kamera dan algoritma yang hebat yang disediakan oleh iOS. Masih terlalu awal untuk membuat penghakiman muktamad kerana Xiaomi 12 mula rasmi hanya beberapa hari lalu dan tiada siapa yang masih berpeluang untuk menguji kameranya secara menyeluruh.

 

Bateri

Walaupun iOS lebih baik dioptimumkan jika dibandingkan dengan Android 12 dan MIUI 13, Xiaomi 12 berkemungkinan besar akan bertahan lebih lama dengan sekali cas jika dibandingkan dengan iPhone 13, semata-mata kerana baterinya jauh lebih besar , bateri 4500 mAh Xiaomi 12 menyokong teknologi pengecasan yang lebih pantas dengan kuasa 67W dan pengecasan tanpa wayar yang lebih pantas dengan kuasa 50W.

 

Harga

Xiaomi 12 datang dengan harga bermula dari RM 2500 untuk pasaran China, manakala anda memerlukan lebih daripada RM 3700 untuk membeli iPhone 13. Walaupun iPhone 13 mungkin peranti yang sangat diminati oleh ramai orang, tetapi Xiaomi 12 mempunyai nilai yang lebih tinggi untuk wang anda. Mana satu yang anda akan pilih?

 

Xiaomi 12 Vs Apple iPhone 13: Kelebihan dan Kekurangan


Xiaomi 12

KELEBIHAN

  • Pengecasan lebih pantas
  • Rakaman video 8K
  • Bateri yang lebih besar
  • Pengecasan terbalik
  • Harga mampu milik

KEKURANGAN

Tiada yang khusus

Lihat Juga :   Xiaomi Mi 11 akan menjadi telefon Snapdragon 888 pertama, dan ia dilancarkan tidak lama lagi

 

Apple iPhone 13

Kelebihan

  • Persembahan yang menakjubkan
  • ID Wajah
  • Kalis air
  • MagSafe

Kekurangan

  • harga

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!