5 Alat Penyelenggaraan Menjadikan PC Anda Lebih Baik

antivirus untuk melajukan pc

5 Alatan Maintenance Terbaik untuk meningkatkan prestasi PC Anda. 

PC memerlukan penyelenggaraan berterusan untuk memastikan prestasi yang baik.

Antara perkara yang ada perlu sentiasa lakukan adalah seperti membersihkan data yang tidak perlu, mengemas kini perisian, menjaga sistem yang selamat dari program berbahaya dan menjaga perkakasan yang berkaitan mungkin kelihatan load proses yang besar. senarai ini adalah banyak menyebabkan kita malas untuk melaksanakan nya.

Tetapi semua ini boleh dilakukan dengan mudah menggunakan beberapa alat penyelenggaraan PC yang berguna.

Terdapat banyak alat penyelenggaraan pihak ketiga (3rd party software) yang tersedia yang secara automatik akan menyelesaikan tugas penyelenggaraan PC yang penting untuk anda dan memastikan PC anda sentiasa berfungsi pada prestasi yang optimum. Di bawah ini saya menyenaraikan 5 jenis alat penyelenggaraan PC yang anda harusada kepada PC anda.

 

1. PC cleaning tools

buat pc laju

 

Membersihkan PC anda dari semua fail seperti cache, fail sementara (temp file), log, dan fragmen, dan sebagainya memastikan PC anda tetap cepat dan bebas junk. Fail-fail ini boleh mengambil banyak ruang jika tidak dibuang dalam wakyu masa tertentu (dalam GB).

CCleaner adalah salah satu alat pembersihan PC yang paling popular yang ringan, sangat sesuai dan dapat melakukan kerja yang luar biasa untuk membersihkan fail-fail junk. Anda mempunyai kawalan penuh ke atas data yang ingin anda padamkan, jadi anda tidak perlu risau tentang jika adan tersalah memadam file-file yang penting.

Alat pembersihan lain yang perlu dipertimbangkan:

SlimCleaner
BleachBit
FileCleaner

 

2. Defragmentation tools

Defragmentation tools untuk lajukan pc

Jika anda menggunakan pemacu cakera keras (HDD) untuk penyimpanan dan bukan pemacu keadaan pepejal (SSD), maka baca ini; jika tidak, langkau ke alat seterusnya.

Lihat Juga :   Cara Instal ClamAV Linux Centos 7

Dalam cakera keras, data ditulis dalam serpihan rawak yang bertaburan setiap kali anda mengakses fail. Ini menyebabkan pemecahan dan menjadikan sukar bagi reader atau akses pada cakera keras untuk mencari data yang diperlukan dengan cepat. Jadi setiap kali anda membuka fail baru, ia akan mengambil masa tambahan untuk mencari dan membuka fail; ini juga merupakan salah satu penyebabkan mengapa pc lama menjadi perlahan.

Alat defragmentasi akan meletakkan semua data secara berturut-turut untuk memudahkan cakera keras mengaksesnya dengan cepat; yang membawa kepada penemuan fail/data dengan lebih pantas. Anda harus defrag cakera keras anda sekali-sekala untuk memastikan PC berjalan pada kelajuan yang optimum.

Walaupun Windows PC mempunyai alat defragmentasi sendiri yang sudah datang dengan windows, tetapi alat defragmentasi pihak ketiga seperti Defraggler menawarkan lebih banyak kawalan. Defraggler membolehkan anda untuk defrag fail dan folder tertentu dan juga program. Anda juga boleh defrag ruang kosong untuk melindungi daripada fragmentasi masa depan.

Alat defragmentasi yang lain:

Smart Defrag
Auslogics Disk Defrag
Puran Defrag

 

3. Automatic driver updaters

driver booster untuk lajukan pc anda

Menyimpan driver perkakasan yang dikemaskinikan (uptodate) adalah cara terbaik untuk memastikan peranti anda yang dapat berfungsi dengan sempurna tanpa sebarang pengurangan prestasi.

Walau bagaimanapun, ia boleh menjadi sangat sukar untuk mengesan dan mengemaskini driver secara manual. Program automatic driver update ini mampu mencari driver terkini untuk PC anda dan memastikannya dikemas kini dan bebas daripada driver yang rosak.

Booster Pemandu oleh IObit adalah kegemaran peribadi saya untuk tujuan ini yang dapat memastikan driver komputer saya dikemaskini dan membetulkan mana-mana driver yang rosak. Ia juga mempunyai sokongan khas untuk pemacu Windows 10, jika anda menggunakan Windows 10.

Lihat Juga :   Cara Kosongkan Storage iCloud Anda

Pengemaskinian pemandu lain:
DriverPack
Driver Talent

 

4. Uninstaller apps

uninstaller untuk melajukan pc

Selain dari data dalam direktori utama, program juga registry entries kepada sistem bagi tujuan tertentu. Windows built-in uninstaller hanya memadamkan program dari direktori utamanya dan tidak pada file-file/data berkaitan yang lain.

File/Data yang berkaitan tersebut akan tetap berada dalam sistem anda tanpa sebab dan terkumpul buat jangka masa yang lama jika anda tidak memadamkannya, ianya boleh menyebabkan size hardisk.

Anda boleh menggunakan aplikasi pencuma seperti IObit Uninstaller yang akan memadamkan semua data yang berkaitan dan memastikan tiada apa-apa yang ditinggalkan.

Saya menggunakan IObit Uninstaller selama lebih setahun sekarang dan ia tidak mengecewakan saya lagi. Ia boleh uninstall program yang tidak diingini secara pukal dan mengeluarkan semua entries yang lain.

Lebih banyak apps untuk uninstaller:

Revo Uninstaller
Program Pencuci Bijaksana
Geek Uninstaller

5. Antivirus and Malware removal programs

antivirus untuk melajukan pc

Malware dan virus sentiasa berkembang dan ancaman virus baru muncul setiap hari. Walaupun ada mempunya perisian antivirus ada untuk melawan mereka dan memastikan PC anda tetap selamat. Anda juga memerlukan perisian yang mempu melawan malware.

Aplikasi antivirus sekarang ini biasanya akan datan sekali dengan anti-malware. Jadi perlu install sekurang-kurang 1 perisian antivurs/antimalware bagi menjaga pc anda.

Terdapat banyak program antivirus yang ada di market, tetapi saya lebih suka menggunakan Avast. Avast mempunyai program antivirus/antimalware percuma yang boleh dipercayai. Ia mempunyai ciri perlindungan real-time dengan perlindungan imbasan dan rangkaian yang kuat.

Program antivirus lain:

BitDefender
F-Secure Anti-Virus
Malwarebytes

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!