2023: EVs atau Hybrids

Geely EV Car

Perkara-perkara besar sedang menanti untuk industri automotif tahun ini kerana kita mungkin mula melihat perubahan dalam industri ini.

Walaupun enjin pembakaran dalaman (ICE) akan terus menguasai pasaran, penggunaan kenderaan elektrik (EV) akan perlahan-lahan berkembang.

Tahun lepas menyaksikan pengenalan pelbagai model EV daripada hampir setiap jenama aktif tempatan. Dua bulan terakhir tahun ini sahaja menyaksikan empat pelancaran utama.

Tetapi yang paling mengejutkan ialah kelajuan pertumbuhan infrastruktur EV. Dalam tahun ini, terdapat beberapa penglibatan untuk menjadikan pengecas EV lebih mudah diakses oleh orang ramai atau terus kepada pelanggan.

Usaha yang ketara termasuk daripada Gentari, Mercedes-Benz dan BMW, serta kerjasama Shell-Porsche di sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan. Secara kolektif, mereka meliputi beberapa kawasan utama. Ini adalah berita baik untuk mereka yang selama ini ingin menggunakan EV. Selain itu, rakyat Malaysia akhirnya dapat membeli model EV yang berharga di bawah paras RM200,000.

Ora Good Cat Great Wall Motor (GWM) dan BYD’s Atto 3, khususnya, menunjukkan bahawa EV yang berkualiti boleh dimiliki tanpa merugikan wang. BYD juga berpotensi untuk memperkenalkan EV paling berpatutan tempatan bermula dengan model Dolphinnya.

Kita juga akan melihat lebih banyak model membuat kemunculan mereka tahun ini. Contohnya, Volvo sudah memperkenalkan barisan EV nya, manakala Toyota dan Proton bersedia untuk memperkenalkan bz4x dan Smart #1, masing-masing.

Tetapi di sebalik peralihan itu, terdapat syarikat yang tetap berhati-hati untuk melabur sepenuhnya dalam pergerakan EV.

Pembuat kereta Jepun, termasuk Toyota, bertegas bahawa hibrid (gabungan ICE dan powertrain bateri) mempunyai peranan yang besar untuk dimainkan.

Honda juga berkemungkinan besar akan terus menambah baik dan mengembangkan penggunaan rangkaian kuasa e:HEVnya.

Lihat Juga :   Teksi BYD e6 EV di Malaysia – perkhidmatan TeksiKu semua EV akan mula beroperasi di Lembah Klang November ini

Honda HR-V RS With e:HEV Technology

Hibrid ialah alternatif yang bagus kepada mereka yang teragak-agak untuk menerima sepenuhnya platform EV tetapi sedang mencari pilihan penjimatan bahan api. Sesetengah, mengikut sistem hibrid Pemacu Pelbagai Mod pintar yang dikemas kini, menawarkan potensi ekonomi yang besar sambil memberikan prestasi pemanduan yang menarik.

Walaupun tidak semahal EV, yang merupakan tambahan positif, kelebihan sebenar teknologi hibrid hari ini ialah ia menjadi lebih dipercayai berbanding sebelum ini, setelah melalui penggunaan dan ujian jalan raya selama bertahun-tahun.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!