20th Century Fox mengesahkan Avatar 2 tidak akan Ditangguhkan Lagi : Disember 2022

20th Century Fox pastikan Avatar 2 tidak akan ditangguhkan lagi

Tarikh tayangan untuk Avatar 2 tidak akan diubah lagi, kata Presiden 20th Century Fox Steve Asbell. Sequel kepada filem sci-fi Cameron yang memecahkan rekod 2009 pada asalnya dijadualkan untuk tayangan tahun 2021. tetapi seperti banyak produksi lain, wabak covid 19 memberi kesan buruk pada tayangannya. Kelewatan itu malah menjejaskan tiga lagi sekuel yang dirancang dalam francais itu.

Selepas kejayaan Titanic pada 1997, Cameron akhirnya menerima semula pencapaiannya menerusi Avatar (2009). Boleh dikatakan, pencapaian ini mengesahkan Cameron sebagai salah seorang pembuat filem paling inovatif pada masa itu.

Walaupun betapa hebatnya Titanic pada skrin besar, kedatangan Avatar membawa sesuatu yang berbeza, dengan penggunaan teknologi baharu pada masa itu, dalam format 3D. Kini selepas 13 tahun Avatar debut, peminat dijanjikan bukan sahaja satu sequel, tetapi 4 sequel akan datang.

Berita Avatar 2 yang akan dikeluarkan tidak lama lagi mula-mula diumumkan pada 2016. Sudah tentu, ketika itu tiada siapa yang dapat meramalkan dunia akan dilanda wabak yang mendatangkan malapetaka pada hampir setiap aspek kehidupan seharian. Akibatnya, tidak menghairankan bahawa pengeluaran Avatar yang terperinci telah digantung buat sementara waktu. Sequel itu, yang sepatutnya ditayangkan pada 2021, kini telah ditunda ke 2022.

Banyak filem telah berulang kali  menukar tarikh tayangannya semasa pandemik, ramai peminat tertanya-tanya sama ada tarikh tayangan Avatar 2 akan ditukar lagi. Dalam temu bual dengan THR, Presiden 20th Century Fox Steve Asbell tidak teragak-agak untuk mengesahkan tarikh pelancaran yang ditetapkan pada 16 Disember 2022, tidak akan ditarik balik.

Sumber :  ScreenRant

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!