5 Aplikasi untuk Menyambungkan Komputer ke Peranti Android

Aplikasi untuk Menghubungkan Komputer ke Peranti Android

Apabila anda pengguna telefon pintar, anda mungkin perlu menyambungkan peranti anda ke PC atau Mac anda. Mungkin anda ingin membuat backup foto dan video anda, mengekstrak beberapa data penting, atau mengekstrak fail untuk mengosongkan ruang pada peranti anda. Atau mungkin anda ingin memeriksa panggilan dan mesej anda dan lain-lain perkara lagi.

Dalam catatan ini, kita akan membincangkan beberapa aplikasi terbaik untuk menghubungkan Android anda ke PC atau Mac. Aplikasi ini membantu setiap kes pengguna yang dijelaskan di atas – dari membuat sandaran dan memindahkan foto dan video hingga membuat panggilan dan Android yang mengawal jauh dari PC atau Mac.

1. AirDroid

Aplikasi untuk Menyambungkan Komputer ke Peranti Android

AirDroid adalah aplikasi yang paling popular untuk menghubungkan Android ke PC atau Mac. Sebabnya ianya bukan hanya sekadar berkongsi fail atau screen mirroring app. AirDroid membolehkan anda menerima panggilan, mesej, dan pemberitahuan aplikasi di skrin besar PC atau Mac anda.

Anda boleh membuat panggilan, mengirim mesej, dan membalas pemberitahuan mesej dari komputer anda. Yang lebih menarik ialah membolehkan sharing the clipboard antara Android dan Windows atau macOS anda, seperti yang dilakukan untuk sistem maya. Ia juga membolehkan anda memindahkan fail, remote-control Android, dan melakukan banyak lagi.

Platform yang disokong: Windows, macOS, dan Linux.

 

2. Your Phone Companion

Aplikasi untuk Menghubungkan Komputer ke Peranti Android

Your Phone Companion adalah aplikasi dari Microsoft untuk menghubungkan Android ke Windows 10. Ia berfungsi seperti AirDroid, jadi anda boleh menggunakan hampir semua perkara di telefon pintar dan dari PC Windows anda. Anda boleh membuat dan mendengarkan serta menambah dan membalas pesanan (tambahan perkhidmatan) dan pemberitahuan.

Selain itu, anda boleh menggunakan aplikasi Android suka dan di PC Windows anda, berkat sokongannya untuk mencerminkan skrin mudah alih anda, seperti AirDroid. Anda juga dapat memindahkan foto antara peranti Android dan Windows. Namun, ia tidak menyokong pemindahan data lain atau sharing the clipboard, tidak seperti AirDroid.

Lihat Juga :   Twitter Inc. memecat lebih daripada 90% kakitangannya di India pada hujung minggu lalu

Platform yang disokong: Windows sahaja.

 

3. SHAREit

Aplikasi untuk Menghubungkan Komputer ke Peranti Android

SHAREit by Lenovo adalah aplikasi perkongsian cross-platform yang sangat baik untuk Android. Ia mempunyai aplikasi perkongsian terpantas di dunia dengan kelajuan hingga 20 MB / s atau 200 kali lebih cepat daripada Bluetooth. Walau bagaimanapun, ia merangkumi beberapa ciri bloatware seperti muzik dan video yang sedang popular, pemain muzik dan video, dll.

Yang paling menggembirakan saya adalah sokongannya untuk pelbagai platform. Anda boleh memasang aplikasinya untuk Windows atau macOS, kemudian berkongsi fail antara peranti Android dan PC atau Mac, tidak seperti banyak alat perkongsian fail lain di Play Store. Namun, ia tidak menyokong penerimaan panggilan atau pemberitahuan, tidak seperti alat di atas.

Platform yang disokong: Windows dan macOS.

 

4. Pushbullet

Aplikasi untuk Menghubungkan Komputer ke Peranti Android

Pushbullet adalah aplikasi lain untuk menghubungkan Android ke Windows dan OS lain melalui Chrome atau Firefox. Yang mengejutkan ialah Pushbullet menyokong menghubungkan semua peranti anda bersama-sama. Ini membolehkan anda mengirim atau menerima fail, pautan, dan pesan teks dengan enkripsi hujung-ke-hujung. Tetapi ia menghadkan fail mengikut ukuran – maksimum 2 GB.

Anda juga boleh menghantar dan menerima mesej untuk perkhidmatan seperti WhatsApp, Facebook Messenger, Kik, dll. Namun, ia tidak menawarkan ciri hebat lain seperti mirroring support, shared clipboard, dan lain-lain, tidak seperti AirDroid.

Platform yang disokong: Windows, Chrome, dan Firefox.

 

5. MightyText

Aplikasi untuk Menghubungkan Komputer ke Peranti Android

MightyText adalah aplikasi lain seperti Pushbullet, yang membantu anda menyambungkan Android ke PC atau Mac anda. Anda boleh menghantar dan menerima mesej dari komputer anda dan memeriksa dan menolak pemberitahuan langsung dari desktop anda.

Seperti AirDroid, Your Phone Companion, dan Pushbullet, anda boleh menghantar atau berkongsi foto dan video dari telefon pintar ke komputer anda. Yang unik ialah anda dapat menjadualkan mesej dan mendapat amaran bateri, tidak seperti kebanyakan alat lain. Ia juga menawarkan PowerView – ciri pro untuk menguruskan banyak perbualan.

Lihat Juga :   Macam Mana untuk Enable "Hey Siri" pada iPhone anda

Platform yang disokong: Windows, macOS, dan Web.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!