5 Fitness Trackers Terbaik Tahun 2020

fitness tracker terbaik 2020

Female Runner Looking At Her Mobile And Smart Watch Heart Rate Monitor

Fitness Trackers Terbaik Dengan Heart Rate Monitoring Yang

Fitness trackers telah mengubah cara kita bersenam. Mereka bukan sahaja memotivasi kita untuk tetap aktif, tetapi alat yang menggunakan pergelangan tangan juga merakam data sehingga kita dapat memetakan kemajuan kita.

Semua pelacak kecergasan mempunyai alat pedometer untuk menghitung langkah sebagai standard. Walaupun begitu, monitor degupan jantung dapat menjadi sangat berharga untuk membantu anda mencapai tujuan kecergasan anda.

Berikut adalah pelacak kecergasan terbaik dengan pemantauan kadar denyutan jantung yang tersedia hari ini.

 

1. Fitbit Charge 4

Malaysia Shopee :  RM728.00

Fitbit Charge 4 adalah pengesan kecergasan (fitness tracker) terbaik yang ada sekarang. Syarikat itu adalah yang pertama mempopularkan peranti fitness tracker ini. Walaupun memperluaskan konsep nya menjadi jam tangan pintar, ia tetap memberi tumpuan kepada pengesanan kecergasan (fitness tracker) utamanya. Charge 4 adalah yang terbaru dalam barisan Charge dan mempunyai pelbagai ciri yang menjadikannya berbaloi.

Di samping pedometer dan monitor denyut jantung, Charge 4 juga mempunyai ciri GPS terpasang sehingga anda dapat mengesan senaman tanpa telefon anda. Monitor degup jantung sentiasa aktif, jadi monitor nadi anda sepanjang hari walaupun anda tidur. Terdapat cip NFC juga, yang membolehkan perkhidmatan pembayaran tanpa sentuhan syarikat, Fitbit Pay.

Fitbit Charge 4 juga merangkumi pengesanan tidur (sleep tracking), jadi anda dapat melihat seberapa baik anda berehat menggunakan aplikasi mudah alih dan web Fitbit. Tidak seperti beberapa produk lain, bateri tahan sehingga tujuh hari dengan sekali cas, jadi anda juga tidak perlu cas setiap malam.

Peranti ini direka untuk menjadi alat kecergasan yang lengkap. Jadi di dalam Fitbit Premium, fitbit ada sediakan latihan kecergasan yang boleh anda langgan.

Lihat Juga :   Xiaomi Mi 11 akan menjadi telefon Snapdragon 888 pertama, dan ia dilancarkan tidak lama lagi

 

2. Xiaomi Mi Band 4

 

Shopee Malaysia : RM109.00

Walaupun Fitbit Charge 4 dianggap sebagai pengesan kecergasan (fitness tracker) terbaik, tetapi ia juga antara yang paling mahal. Selain itu, setelah Google telah mengambil alih Fitbit pada akhir 2019, jadi timbul kebimbangan akan privasi dan keraguan terhadap masa depan jenama. Xiaomi Mi Band 4, boleh menjadikan alternatif yang sangat baik dan merupakan pfitness tracker berpatutan terbaik yang ada sekarang.

Walaupun harganya rendah, peranti ini dilengkapi dengan ciri dan mempunyai beberapa perkakasan penjejakan kecergasan terbaik. Mi Band 4 menggunakan Bluetooth 5.0, termasuk bateri 135mAh untuk penggunaan 20 hari, dan kalis air hingga 50 meter. Tidak seperti produk lain, pengesan juga datang dengan skrin warna, yang memudahkan anda memeriksa statistik anda dengan cepat. malah terdapat ciri penjejakan berenang (swim tracking), jadi anda juga mahu memantau kemajuan ketika anda di dalam air.

Pemantau denyut jantung berjalan berterusan, ianya akan mengumpul data dan akan di hantar ke Mi Band 4. Jika anda memuat turun aplikasi Mi Fit di telefon pintar anda, anda boleh sync data dan melihatnya di peranti mudah alih anda. fitness tracker juga datang bersama ciri pemberitahuan (notification), jadi anda dapat memeriksa pesanan, peringatan dari aplikasi kegemaran anda, dan melihat panggilan masuk dari pergelangan tangan anda.

 

3. Apple Watch

 

 

Walaupun kebanyakan jam tangan pintar dilengkapi dengan keupayaan fitness tracker, ia tidak direka untuk aktiviti kecergasan (fitness activities). Walau bagaimanapun, terdapat satu pengecualian; Apple Watch. Peranti ini memberi tumpuan kepada kesihatan, kesejahteraan, dan kecergasan, dengan pelbagai perkakasan dan perisian untuk membantu anda mencapai matlamat anda. Yang utama di antaranya adalah pemantauan kadar jantung berkualiti tinggi.

Lihat Juga :   Telah Tiba : Xiaomi Mi Smart Band 6

Ciri ini sangat effective, ia dapat menganalisis irama elektrik jantung anda dan menentukan sama ada anda mengalami kecemasan perubatan. Sekiranya berlaku, Apple Watch bahkan akan menghubungi perkhidmatan kecemasan bagi pihak anda. Sudah tentu, ini adalah persediaan awal yang perlu kita ada sebelum perkara buruk berlaku. Terdapat banyak ciri kecergasan lain yang ada di Apple Watch.

Seperti yang anda jangkakan, terdapat integrasi antara Apple Watch, data yang dikumpulkannya, dan perkhidmatan Apple yang lain. Data diselaraskan ke iPhone anda dan disusun dalam aplikasi Kesihatan yang dapat diakses melalui akaun Apple anda. In mempunyai GPS terpasang untuk penjejakan lokasi dan arahan masa nyata dan tahan air hingga 50 meter. Anda juga boleh mengayakan Apple Watch dengan tali jam yang cantik.

 

4. Garmin vivosmart 4

 

Shopee : RM 650

Lazada : RM 650

 

Fitbit telah meletakkan dirinya sebagai jenama kecergasan untuk semua orang. Namun, penggemar kecergasan sering memilih produk Garmin sebagai gantinya. Garmin vivosmart 4 adalah antara fitness tracker utama syarikat. Jika sekali tengok, peranti ini kelihatan seperti fitness tracker lain, tetapi tracker dalaman dan perisian Garmin yang menjadikan tracker ini bernilai.

Ini adalah salah satu dari hanya segelintir fitness tracker yang dapat memantau tahap oksigen darah anda semasa anda tidur. Walaupun vivosmart 4 bukan alat perubatan, tahap oksigen darah malam anda mungkin memberi amaran awal mengenai keadaan kesihatan seperti sleep apnea. Sensor ini ditambah dengan pemantauan degupan jantung yang dianggap baik.

Selain pemantau denyut jantung, ianya juga mempunyai beberapa fungsi lain yang boleh dipakai. Sebagai contoh, ia dapat mengesan dan menganggarkan tahap tekanan (stress level)  dan Vo2 Max. Sekiranya anda merasa tertekan, atau peranti menunjukkan anda tertekan, anda boleh menggunakan ‘wrist-based relaxation breathing timer’ untuk mengambil masa beberapa ketika untuk bertenang dan membuat relax aktiviti. Terdapat ciri lain seperti pemasa dan penjejakan untuk berjalan kaki, larian, latihan kekuatan, berenang, dan yoga.

Lihat Juga :   Cara Copy Data dari iPhone lama ke Yang Baru

 

5. Oura Ring

Anda mungkin tidak berminat dengan fitness tracker yang dipakai di pergelangan tangan. Mungkin anda lebih suka memakai jam tangan tradisional. Sekiranya demikian, Oura Ring mungkin merupakan fitness tracker terbaik untuk anda. Seperti namanya, ini adalah ‘fitness tracking smart ring’, dengan sensor melapisi bahagian dalam cincin.

Walaupun jauh lebih kecil berbanding dengan fitness tracker, ia masih mempunyai banyak ciri yang sama. Oura Ring dapat mengukur degupan jantung anda, memantau tidur anda, dan menjejaki langkah anda. Cincin ini dilengkapi dengan LED inframerah, sensor suhu, akselerometer, dan giroskop untuk memberikan pemantauan sepanjang hari.

Seperti fitness tracker lain yang ditawarkan di sini, terdapat aplikasi Oura khusus yang digunakan untuk sync data dari cincin ke peranti anda. Dari sana, ia dapat diselaraskan dengan perkhidmatan kesihatan platform mudah alih anda, sama ada Google Fit atau Apple Health. Cincin Oura menggunakan pengecasan tanpa wayar untuk memberikan penggunaan sehingga tujuh hari dari caj satu jam. Cincin titanium tahan air dan beratnya hanya 0.25 auns.

 

 

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: