5 Kerja Menaip Dalam Talian Yang Boleh Anda Lakukan Dari Rumah

Jika anda seorang yang cepat menaip dan mencari cara untuk menjana wang dari rumah, menaip mungkin merupakan pilihan yang baik untuk anda. Terdapat banyak halaman web yang anda boleh cari untuk kerja menaip dari rumah. Sesetengah menumpukan pada transkripsi dan yang lain menjurus kepada kemasukan data.

Anda boleh dibayar untuk menaip atau menyalin dokumen dan ianya tidak memerlukan ijazah atau banyak pengalaman, dan anda boleh melakukannya mengikut jadual anda sendiri dari mana-mana sahaja anda tinggal.

Selagi anda mempunyai komputer dan internet berkelajuan tinggi dan akses kepada program seperti Google dan Microsoft Excel, anda terus boelh memperoleh sedikit wang dari kerja-kerja menaip dari rumah.

Jenis Pekerjaan Menaip Dalam Talian

Terdapat dua jenis kerja menaip dalam talian. Yang pertama melibatkan transkripsi audio daripada panggilan telefon, video, kuliah dan podcast kepada teks.

Yang kedua, kemasukan data, sama ada kepada borang, fail atau aplikasi dan menaipnya ke dalam pangkalan data komputer.

Kerja transkripsi biasanya membayar antara $15 dan $45 sejam, kerja kemasukan data berada dalam julat $5 hingga $20 sejam.

Jika anda berminat dengan kerjaya atau kesibukan sampingan dalam transkripsi, lihat kursus mini dalam talian percuma Transcribe Anywhere untuk mendapatkan petua tentang cara mendapatkan pelanggan untuk perkhidmatan anda. Transcribe Anywhere menawarkan sumber pendidikan dan pensijilan untuk ahli transkripsi.

5 Tempat untuk Cari Kerja Menaip Dalam Talian

Anda boleh mencari kerja menaip kerja dari rumah di beberapa tempat. Sesetengah menumpukan pada transkripsi dan yang lain menjurus kepada kemasukan data. Kami di sini hanya menyenaraikan 5 sahaja. Terdapat banyak lagi website yang menawarkan kerja-kerja ini,

 • Clickworker
  Clickworker bermula pada tahun 2005 dan mengedarkan tugas mikro dalam kemasukan data dan medan lain kepada “Clickworkers” di seluruh dunia. Jika anda menjadi Clickworker, anda akan bekerja sebagai kontraktor bebas dan menggunakan peralatan anda sendiri untuk menyelesaikan tugasan kemasukan data.
Lihat Juga :   Xiaomi Smart Cooking Robot Malaysia: Saingan Thermomix ini akan memasak semua makanan anda pada harga RM4,599

Walaupun jumlah yang anda akan perolehi di Clickworker bergantung pada jenis projek atau tugas, anda akan mengetahui kadar gaji anda sebelum anda mula. Anda akan menerima bayaran melalui PayPal setiap minggu atau bulan.

 • Lionbridge Smart Crowd
  Selama lebih 20 tahun, Lionbridge Smart Crowd telah menawarkan peluang bekerja dari rumah kepada orang dari seluruh dunia. Untuk mendaftar, anda perlu memberikan butiran tentang pendidikan, kemahiran bahasa dan bidang kepakaran anda. Setelah diterima, anda akan menerima tugasan yang berkaitan dengan set kemahiran anda.

Anda akan bekerja sebagai kontraktor bebas untuk menyelesaikan kerja transkripsi atau kemasukan data dan anda akan menerima bayaran sebulan sekali. Kadar untuk setiap tugas adalah berdasarkan produktiviti yang dijangkakan untuk menyelesaikannya.

 • AccuTran Global
  Ditubuhkan pada 2002 AccuTran Global, menyediakan perkhidmatan transkripsi kepada pelanggan di seluruh dunia. Syarikat yang berpangkalan di Kanada mengupah kontraktor transkripsi yang berpangkalan di A.S. untuk membantu mereka memenuhi permintaan pelanggan mereka. Untuk bekerja untuk AccuTran Global, anda harus didorong oleh tarikh akhir dan mempunyai keupayaan untuk mengikuti garis panduan dengan teliti.

Jika anda diupah oleh AccuTran, anda akan mendapat peluang untuk menyalin sidang akhbar, kumpulan fokus, mesyuarat perniagaan, penerangan panel dan banyak lagi.

 • Data Plus+
  Beribu pejabat di Atlanta, Data Plus+ telah menawarkan perkhidmatan kemasukan data tersuai selama hampir 30 tahun. Mereka pakar dalam kemasukan data daripada semua format termasuk asal tulisan tangan, salinan taip, imej yang diimbas atau sumber dalam talian.

Sebagai kerani kemasukan data bebas untuk Data Plus+, anda boleh menaip data untuk laporan kemalangan kenderaan, aplikasi keahlian, kad waranti, pensijilan profesional, laporan penguatkuasaan undang-undang dan senarai mel.

Lihat Juga :   Johor Bahru-Singapore Rapid Transit System (RTS) Link melepasi 65% pembinaan
 • Microworkes
  Pekerja mikro menghubungkan majikan dan pekerja dari seluruh dunia. Jika anda menjadi “Pekerja Mikro”, anda bekerja sebagai pekerja bebas dengan akses kepada ratusan tugasan setiap hari. Setiap tugas akan merangkumi arahan terperinci, tarikh akhir dan kadar gaji. Anda boleh menerima sebarang tugas transkripsi yang ingin anda selesaikan dan dibayar dua kali seminggu, setiap Ahad dan Rabu.

Untuk mendapatkan kerja ini, anda perlu mengambil ujian tatabahasa dan melengkapkan sampel transkripsi. Setelah diluluskan, anda akan dapat bekerja seberapa banyak atau sesedikit yang anda mahu dan menerima bayaran mingguan melalui PayPal. Secara purata, ahli transkripsi Rev memperoleh $245 sebulan.

Anda Boleh Mendapat Pendapatan Sepenuh Masa dengan Mendapat Gaji untuk Menaip
Sama ada anda seorang ibu yang tinggal di rumah, pelajar kolej atau sesiapa sahaja yang mencari cara yang fleksibel untuk menjana wang, pekerjaan menaip mungkin sesuai. Mereka menawarkan kesibukan sampingan yang boleh memberi anda peluang untuk memperoleh pendapatan dari rumah dan mengikut jadual anda sendiri.

Jika anda ingin bermula, ikuti kelas menaip di kolej komuniti untuk meningkatkan bilangan perkataan yang boleh anda taip seminit. Kemudian, pertimbangkan untuk mendapatkan pensijilan menaip supaya anda menonjol daripada orang ramai. Akhir sekali, mohon untuk kerja menaip dan mula membina resume dan pengalaman anda.

Jika anda sedang mencari kerjaya baharu yang menawarkan fleksibiliti dan peluang untuk bekerja dari rumah, kerja menaip ialah pilihan yang bagus. Walaupun anda menaip perlahan, anda boleh berlatih dan menjadi cukup pantas untuk memperoleh pendapatan melalui menaip.

Lihat Juga :   Setel Parking Diluaskan Ke Sebahagian Besar Selangor

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!