5 KESILAPAN YANG KITA LAKUKAN APABILA MENGECAS SMARTPHONE

PETUA TERBAIK UNTUK PANJANGKAN HAYAT BATERI TELEFON PINTAR

Kebanyakan orang jarang berfikir tentang mengecas telefon mereka, dan apabila mereka melakukannya, Ramai pengguna tidak mengambil kira idea penting yang mana pengeluar telefon tidak bagitahu kita tetapi sangat penting untuk kita ambil tahu. Beri perhatian kepada apa yang kami katakan jika anda mahu telefon anda bertahan selama mungkin.

BAGAIMANA MENGECAS TELEFON PINTAR ANDA DENGAN BETUL

Terdapat banyak kesilapan boleh berlaku semasa kita mengecas bateri smartphone. Elakkan kesilapan ini sebanyak mungkin untuk menjadikan telefon anda tahan lebih lama dan menangguhkan pembelian telefon baru.

GUNAKAN CHARGER RASMI

Salah satu kesilapan terbesar dan paling biasa yang dilakukan orang dengan telefon mereka ialah menggunakan pengecas yang tidak pasti dari mana asalnya. Memandangkan kebanyakan syarikat menyertakan penyambung dan pengecas rasmi dalam kotak, adalah penting untuk menggunakannya selalu.

Jika anda tidak ada kable asal ini, anda boleh pergi ke kedai yang dipercayai atau rasmi. Ini adalah pekara paling penting yang perlu anda amalkan.

JANGAN SELALU TUNGGU SEHINGGA BATERI HABIS

Sesetengah orang memilih untuk mengecas telefon mereka apabila mereka mendapat notification bateri akan habis. Mesej ini biasanya muncul apabila bateri berada pada 20%. Dalam situasi ini, adalah penting untuk memberi perhatian kepada telefon dan memasangkannya sebaik sahaja penggera berbunyi.

Pakar mengatakan bahawa peratusan beban yang betul adalah antara 20% dan 80%. Malah, apabila nombor terakhir ini dicapai, banyak telefon pintar mula perlahan. Peranti akan mempunyai kurang autonomi jika ia tidak sentiasa mula mengecas sebelum mencapai tahap tenaga minimum atau jika ia sentiasa dicas penuh sehingga mencapai 100%.

Lihat Juga :   Senarai Smartwatch Pemantau Tekanan Darah (blood pressure monitor) Terbaik

KELUARKAN PENGECAS DARI SOCKET DENGAN SEGERA

Telefon pintar yang dibuat dalam beberapa tahun kebelakangan ini boleh berhenti mengecas apabila bateri penuh. Tetapi ini tidak bermakna pengecas berhenti berfungsi. Malah, jika kita membiarkannya, ianya boleh menyebabkan bateri menjadi lemah. Kami juga mencadangkan agar anda tidak menggunakan telefon anda semasa ia dicas.

Ini kerana telefon perlu bekerja dua kali lebih keras untuk mengecas bateri dan untuk penggunaan. Terutama jika anda sedang bermain game atau sebagainya. Semua ini juga boleh menjejaskan sel bateri.

PANAS MEROSAKKAN HAYAT BATERI

Selain faktor di atas, suhu juga memainkan peranan besar dalam meningkatkan hayat bateri dan menjadikannya tahan lebih lama. Malah, ia boleh menjadi ancaman terbesar kepada kesihatan jangka panjang bateri. Suhu yang tinggi memberi tekanan pada bateri dan menjadikannya kehilangan kuasa dengan lebih cepat berbanding apabila ia disimpan pada suhu biasa.

JANGAN GUNAKAN TELEFON PINTAR SEMASA MENGECAS

Apabila anda bermain permainan atau menonton video semasa telefon anda sedang dicas, kitaran pengecasan menjadi kucar-kacir. Ia memanaskan bateri telefon.

5 PETUA TERBAIK UNTUK PANJANGKAN HAYAT BATERI TELEFON PINTAR ANDA

  • Jangan cas telefon anda untuk kitaran penuh (dari 0% hingga 100%) dan semalaman. Sebaliknya, cas telefon anda lebih kerap dengan cas separa.
  • Mengecas bateri hingga 100% adalah lebih baik untuknya daripada mengecasnya hingga 80–90%.
  • Haba adalah perkara utama yang membunuh bateri. Jauhkan telefon anda daripada tempat panas dan jangan letakkan apa-apa di atasnya semasa ia dicas.
  • Untuk meminimumkan haba dan kitaran, jangan bermain game, strim filem atau lakukan tugas berat lain semasa mengecas.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!