5 Smartwatch terbaik 2022

Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Smartwatch terbaik 2022. Dapatkan jam tangan pintar yang sesuai dengan bajet anda dengan panduan kami.

Smartwatch ialah cara terbaik untuk menerima notification daripada telefon anda dan menjejaki kesihatan anda, terus dari pergelangan tangan anda. Kami telah menggunakan dan menyemak semua jam tangan pintar terkini untuk Android dan iPhone, dan di sini kami telah meletakkan sepuluh yang terbaik.

Apple Watch terkini mungkin antara pilihan yang ada – dan terdapat terdapat tiga pilihan Apple Watch untuk dipilih.

Dalam ranking ini, kami menumpukan pada jam tangan pintar yang ditampilkan sepenuhnya, dengan beberapa tahap sokongan apps dan notification.

Smartwatch Terbaik 2022

1. Apple Watch SE – Best for iPhone

Apple Watch SE – Best for iPhone

Kelebihan

 • Nilai yang baik
 • Set yang tahan & solid
 • Integrasi hebat dengan iPhone

Kekurangan

 • Tiada ‘always-on display’
 • Hayat bateri yang biasa sahaja

Semak Harga Terbaru Di Shopee

Apple Watch SE ialah pilihan Apple Watch terbaik untuk kebanyakan orang yang mempunyai iPhone. Ia boleh didapati dengan harga yang sangat berpatutan.

Ia mempunyai banyak ciri seperti yang ada pada Apple Watch Series 8 yang lebih mahal, termasuk pengesanan kemalangan kereta, sambil mengekalkan reka bentuk moden dengan chipset yang sama dan hayat bateri yang solid.

Jika anda sama-sama menghargai ciri pintar seperti integration apps pihak ketiga, storan muzik, pembayaran tanpa sentuh dan fitness tracking penuh, Apple Watch SE masih merupakan jam tangan pintar terbaik jika anda mempunyai iPhone. SE mempunyai segala-galanya dengan baik memandangkan ia adalah yang paling murah.

 

2. Google Pixel Watch – Best for Android (& Fitbit Fans)

Google Pixel Watch

Kelebihan

 • Reka bentuk yang menarik
 • Mudah untuk digunakan
 • Prestasi lancar
Lihat Juga :   Anda boleh menggunakan iPhone anda sebagai controller untuk bermain game di Netflix dalam TV pada masa hadapan


Kekurangan

 • Hayat bateri yang tidak konsisten
 • Chipset lama
 • Tidak mempunyai pengesanan senaman automatik yang betul
 • Tiada pengecasan tanpa wayar Qi

Semak Harga Terbaru Di Shopee

Salah satu kelebihan terbesar Pixel Watch ialah reka bentuknya yang cantik. Ia bukan sahaja kelihatan dan terasa hebat, dengan keperibadiannya sendiri, tetapi ia juga padat, ringan dan selesa.

Lebih daripada itu, ia dipenuhi dengan banyak teknologi hebat dan berfungsi dengan cemerlang berkat gabungan perisian Wear OS 3.

Fitness tracking dikendalikan oleh Fitbit, yang juga menjadikan ini jam tangan pintar terbaik buat masa ini untuk sesiapa sahaja yang ingin menyimpan data mereka dalam Fitbit, kerana ia lebih selesa daripada Sense 2 dan Versa 4 Fitbit sendiri.

Malangnya, pixel watch mempunyai hayat bateri yang tidak dapat diramalkan, dan tidak mempunyai pengesanan senaman automatik yang betul walaupun menampilkan penjejakan berkuasa Fitbit. 

 

3. Apple Watch Series 8 

 

Apple Watch Series 8

 

Kelebihan

 • Reka bentuk & binaan premium
 • penuh ciri
 • Penyepaduan iPhone yang hebat


Kekurangan

 • Sedikit kemas kini daripada model lama
 • Memerlukan dicas setiap hari

Semak Harga Terbaru Di Shopee

Walaupun Siri 8 hanyalah peningkatan tambahan berbanding Siri 7 2021, ia masih merupakan pembelian yang bagus untuk pemilik iPhone, dan memuatkan beberapa ciri utama yang tidak dimiliki oleh SE yang lebih murah (di atas).

Perbezaan besar berbanding dengan SE ialah sokongan untuk ‘always-on display’ – tapi sudah tentu fungsi ini akan menggunakan bateri lebih banyak. Beberapa ciri ‘health tracking’ juga lebih maju, dengan ECG dan pengukuran oksigen darah serta sensor suhu untuk cycle tracking, yang baharu kepada Siri 8.

Lihat Juga :   Tiba masanya untuk mengemas kini perisian Apple Watch anda dengan watchOS 8.5

Hayat bateri kekal sebagai satu faktor kelemahan terbesar – tidak seperti kebanyakan pesaing, ini masih perlu dicas setiap hari, dan anda perlu merancang dengan baik jika anda ingin memanfaatkan sepenuhnya ciri sleep-tracking. Jika anda tidak memerlukan ciri kesihatan teratas maka anda mungkin ingin mempertimbangkan SE yang lebih murah, manakala mereka yang mempunyai keperluan yang lebih mendesak harus melihat Apple Watch Ultra.

 

4. Samsung Galaxy Watch 5 – Terbaik untuk pengguna Samsung

Kelebihan

Pengalaman OS Wear terbaik lagi
Reka bentuk yang boleh disesuaikan
Prestasi hebat

 

Kekurangan

Model 40mm mempunyai bateri yang buruk
Fungsi penuh untuk pengguna Samsung Galaxy sahaja

Semak Harga Terbaru Di Shopee

Selepas Pixel Watch, Galaxy Watch 5 mempunyai ciri yang baik untuk menjadi jam tangan pintar yang sesuai untuk kebanyakan pemilik telefon Android, walaupun ia datang dengan kaveat besar: jika telefon bimbit anda tidak dibuat oleh Samsung maka tidak semua ciri akan berfungsi , termasuk health tracking seperti ECG.

Watch 5 didatangkan dalam dua saiz sarung, dan dengan pelbagai warna. Keseluruhan reka bentuk adalah kontemporari, lengkap dengan bezel digital.

Watch 5 ialah jam tangan pintar penuh ciri premium dengan Google Playstore dan sokongan untuk pelbagai apps pihak ketiga. Ia juga sangat berpatutan. Kami dapati hayat bateri pada model 40mm yang lebih kecil agak tidak reliable, tetapi bagi set yang lebih besar dalam varian 44mm ianya adalah sangat baik. 

5. Samsung Galaxy Watch 5 Pro – Terbaik untuk ketahanan

 

Lihat Juga :   Samsung Galaxy S23 Malaysia: Inilah harga rasmi dan promosi pra-pesanan

Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Kelebihan

Binaan yang sangat tahan lama
Hayat bateri berbilang hari
Penjejakan mendalam yang mengagumkan
Ciri untuk mendaki dan berbasikal


Kekurangan

Telefon bukan Samsung kehilangan ciri
Reka bentuk yang besar dan besar

Semak Harga Terbaru Di Shopee

Samsung Galaxy Watch 5 Pro adalah paling canggih dalam koleksi Samsung, menawarkan gabungan metrik fitness tracking dan kecergasan yang sama termasuk komposisi badan seperti Galaxy Watch 5 biasa. Ia juga datang dengan ciri ‘outdoor exercise-focused’ seperti track back dan turn-by-turn navigation, paparan yang lebih besar, dan multi-day bateri yang lebih baik.

Terdapat juga ketahanan yang mengagumkan untuk dipertimbangkan, dengan paparan 90% lebih kuat daripada siri Galaxy Watch 4, keupayaan untuk bertahan dalam laut dan case titanium yang boleh tahan dari satu atau dua ketukan. Ia sememangnya lebih tahan lasak daripada Galaxy Watch 5 biasa, Dan sudah semestinya ianya lebih mahal dan lebih besar kerana ianya datang dengan saiz 45mm.

Bagi pemilik Android lain akan mendapati pengalaman itu terhad sedikit – dan ia tidak akan berfungsi sama sekali dengan iPhone. Ia juga jauh lebih mahal daripada Galaxy Watch 5 standard. Tetapi, jika anda seorang penunggang basikal atau pejalan kaki yang gemar yang akan memanfaatkan sepenuhnya fungsi tambahan yang ditawarkan, Galaxy Watch 5 boleh menjadi premium yang boleh dipakai dengan sempurna dan nampak bergaya.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!