5 Tempat Cantik di India yang Perlu Dilawati

5 Tempat Cantik di India yang Perlu Dilawati

Anda ingin melawat india? India merupakan negara yang sangat unik. Oleh disebabkan geografi negaranya adalah luas, India mempunyai banyak tempat menarik, tradisi yang berbeza mengikut kawasan, masakan, landskap, dan agama.

Berikut adalah 11 destinasi yang kami rasa mengagumkan di India yang mempamerkan keindahan dan keajaiban negara ini.

 

Taj Mahal, Agra

10 Tempat Menarik di India

Seseorang tidak boleh bercakap tentang keindahan India tanpa menyebutkan karya seni yang paling ikoniknya -Taj Mahal Ethereal. Kaisar Mughal Shah Jahan membina makam marmar ini pada tahun 1600 -an sebagai monumen “cinta yang tidak diingini” sebagai ingatan kepada isteri ketiganya, Mumtaz Mahal; Kedua -duanya dikebumikan di sini. Makam yang memaksakan façade gading-putih, sebuah seni bina Mughal dan kini ianya tapak Warisan Dunia UNESCO, ianya mampu menarik lebih dari 8 juta pelawat setahun.

 

Jaipur, Rajasthan

Visit India : Jaipur, Rajasthan

Ibukota padang pasir Rajasthan dikenali sebagai “Pink City” kerana dinding merah jambu. Sebagai persediaan untuk lawatan Putera Albert dan Queen Victoria pada tahun 1876, Maharaja Ram Singh dari Jaipur mewarnakan seluruh kota merah jambu -warna yang mewakili ‘hospitality’. Adalah tidak lengkap lawatan anda jika tidak melawat ke Amber Fort Hilltop abad ke-16, City Palace, atau batu pasir merah Hawa Mahal-juga dikenali sebagai istana angin. 

 

Chand Baori, Abhaneri

visit india : Chand Baori, Abhaneri

Kampung Abhaneri, di luar Jaipur, yang jarang termasuk di dalam peta pelancong. Ini adalah salah satu tempat yang unik dan seni binanya adalah amat cantik. Ini adalah rumah Chand Baori, Stepwell yang berusia 1,200 tahun. Susunan batu pemijak adalah tersusun dan selari. 
 
Sebentar tadi anda tahu tentang “Pink City” Rajasthan (Jaipur), sudah tiba masanya untuk bertemu dengan “Blue City” -jodhpur, boleh dikatakan salah satu tempat yang paling banyak di India. Ianya adalah bahagian tertua di bandar. Bandar Jodhpur ini adalah bangunan-bangunan yang bewarna biru terang yang tersusun di sepanjang jalan dari kawasan pertengahan yang sempit hinggalah ke dalam bazar dan dataran awam. Antara kawasan-kawasan yang cantik untuk anda yang suka bergambar. 
 
visit india: Nubra Valley, Ladakh
Lembah Nubra, yang juga dikenali sebagai Dumra adalah salah satu destinasi yang paling terkenal dan paling indah di Leh, Ladakh. Dari mata air panas ke sungai sungai dan dari biara-biara lama ke kampung-kampung terpencil, Nubra Valley mempunyai segala yang dicari oleh seorang penjelajah. Sebagai destinasi ketinggian yang tinggi, lembah ini mempunyai banyak unta dan pemandanga yang sangat cantik. 
 

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!