5 Tips and Tricks TikTok : Panduan Untuk Menjadi Tiktok Viral

tiktok viral

Mahu jenama anda menjadi sensasi di TikTok?
Apabila bercakap tentang ‘tips and tricks’ TikTok yang terbaik, kami sedia membantu anda. Berikut ialah 5 cara paling penting untuk memastikan video anda yang seterusnya menjadi tiktok viral!

1. Berkaitan dengan topik semasa / aliran semasa

Nasihat TikTok nombor satu yang paling penting ialah manfaatkan sepenuhnya bunyi/muzik viral, meme, cabaran dan hashtag. Anda perlu perlu mengkaji dengan lebih details tentang hashtag yang sepatutnya digunakan oleh chanel tiktok perniagaan anda. Menggunakan aliran paling popular di TikTok sebagai asas penghasilan kandungan kreatif benar-benar boleh membantu membezakan jenama anda.

Anda boleh menggunakan alat-alat analitik TikTok terkemuka dalam internet untuk dapat mengetahui sejauh mana trend ini benar-benar popular di TikTok.

Kejayaan trend / video ini kebanyakannya juga disebabkan oleh penggunaan lagu popular di platform. Lagu yang sudah menjadi viral dan mempunyai berjuta-juta pengguna mencipta video untuknya.

tiktok viral

2. Tingkatkan kuasa akaun anda

Mengenai ‘tips and tricks’ TikTok yang juga boleh diambil kira adalah memastikan video anda adalah video yang berkualiti, ini mungkin kedengaran agak rumit, tetapi ia sebenarnya agak mudah: video berkemungkinan besar menjadi viral jika ia datang daripada akaun yang dipercayai dan berkualiti. Ini bermakna anda perlu muat naik video secara konsisten dan tetap dari semasa ke semasa. 

Pastikan anda mengambil masa yang sesuai untuk ‘post’ keluar video anda. Bagi memastikan anda dapat menghasilkan video berkualiti. 

Satu lagi cara yang perlu anda ketahui : JANGAN GUNA SEMULA KANDUNGAN.

Lihat Juga :   MACAM MANA UNTUK DELETE, REPORT & EDIT VIDEO TIKTOK

Algoritma TikTok cenderung untuk menanda kandungan berkualiti rendah atau post/video yang digunakan semula. Selain itu, kandungan yang berfungsi pada satu platform lain tidak bermakna ia akan berfungsi pada platform yang lain. Pengguna TikTok mahu menggunakan kandungan yang asli dan organik kepada platform tiktok.

3. Ikuti kandungan anda, dan cepat!

Jika anda mempunyai video yang mula mendapat sedikit tarikan, adalah penting untuk anda membuat tindakan susulan – dan pantas! repost, balas dan buat video tambahan dengan segera.

Kepantasan dan kepelbagaian interaksi adalah penting di TikTok, kecepatan respons akan menarik orang untuk terus mengunjungi chanel anda. 

Cara terbaik untuk meningkatkan kandungan yang menarik adalah dengan menggunakan pengaruh influencer. Influencer mempunyai komuniti peminat mereka sendiri, dan anda boleh menggunakan khidmat bantuan influencer untuk terlibat dalam video anda samada dalam betuk cabaran game atau lain-lain. Ini dapat membantu anda mendapat viewer yang ramai dengan sangat cepat.

4. Pastikan video pendek dan tajam

Sebaik-baiknya, video anda mestilah 10-15 saat, untuk memaksimumkan masa tontonan dan kadar penyiapan tontonan yang sesuai. Metrik ini sangat penting di TikTok dan algoritma menunjukkan yang video anda ‘worth sharing’ kepada lebih ramai pengguna.

5. Gunakan promosi silang untuk penglibatan tambahan

Jika perniagaan anda sudah mempunyai pangkalan peminat sedia ada pada platform lain contohnya dalam facebook atau instagram atau twitter, jadi anda mempunyai banyak kelebihan! Kongsi video baharu anda di platform anda tadi dan arahkan trafik kembali ke akaun TikTok anda.

Lihat Juga :   Kawal akaun TikTok anak anda dengan TikTok Family Pairing

Beberapa perkongsian semula (reshare) juga boleh digunakan jika anda mula mendapat sedikit perhatian di tiktok, ini adalah bagi meningkatkan kekerapan anda membuat naik video dan kepelbagaian kandungan anda. Ini adalah dua faktor kritikal dalam meningkatkan prestasi pada algoritma TikTok – semuanya mengenai kelajuan dan kepelbagaian penglibatan! Video respons adalah salah satu  contoh yang anda boleh gunakan. Jadi, pastikan kandungan anda menggalakkan respons.

Mulakan sekarang

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!